gerbuk.JPG

Проблемні питання щодо захворюваності на туберкульоз та ВІЛ-інфекцію/СНІД, завдання, які стоїть перед місцевою владою по забезпеченню доступу населення до діагностики, хворих до лікування соціально небезпечних інфекцій, представників груп підвищеного ризику до участі у профілактичних програмах – це ті питання, які були розглянуті на засіданні координаційної ради з питань протидії туберкульозу, ВІЛ – інфекції та СНІДу, яке минулого тижня провела заступник міського голови Таїсія Дудник.

На засіданні проаналізовано  роботу кабінету «Довіра» при Ватутінській міській лікарні щодо забезпечення доступу різних груп населення до системи добровільного консультування і тестування  на ВІЛ/СНІД, стан реалізації програми замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) серед споживачів ін’єкційних наркотиків та забезпечення доступності лікування в місті, а також розглянуто питання про організацію та проведення заходів з  профілактики наркоманії, ВІЛ-інфекцію/СНІДу в навчальних закладах міста.

Про забезпечення доступу різних груп населення до системи добровільного консультування і тестування  на ВІЛ/СНІД розповіла лікар-інфекціоніст Вікторія Дремлюга. В своєму виступі вона зазначила, що метою добровільного консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію є надання добровільної консультативної допомоги населенню стосовно шляхів поширення ВІЛ-інфекції та профілактики інфікування, сприяння прийняттю добровільного інформованого рішення щодо тестування на ВІЛ, визначення ВІЛ-статусу людини, підтримка подальшої безпечної щодо інфікування ВІЛ поведінки, отримання своєчасної медичної допомоги. Протягом 2018 року у Ватутінській міській лікарні обстежено на ВІЛ 628 осіб, що вдвічі менше минулих років. Із них групи ризику 414  осіб. Серед обстежених виявили 10 ВІЛ-позитивних осіб, з яких взяти на облік вдалося лише 5 осіб. Також вона наголосила, що недоліком за 2018 рік є недостатня кількість протестованих на ВІЛ. Тому в 2019 році необхідно активізувати роботу лікарям по виявленню і обстеженню осіб на ВІЛ з груп ризику.

Лікар-нарколог Павло Піщаний проінформував про стан реалізації програми замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) серед споживачів ін’єкційних наркотиків та забезпечення доступності лікування в місті. Він  зазначив, що сайт замісної підтримувальної терапії в місті працює з 2009 року. На сьогоднішній день терапію отримує 15 осіб. Видача замісної підтримувальної терапії відбувається щодня, у вихідні та святкові дні також. Споживачів ін’єкційних наркотиків, які потребують терапії, але не введені в  програму, не має.

Про організацію та проведення заходів з  профілактики наркоманії, ВІЛ-інфекції/СНІДу в навчальних закладах міста поінформувала директор міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Алла Чорнобай. Спеціалістами центру в загально-освітніх закладах міста протягом 2018 проведено 38 заходів, якими охопили 859 осіб. За 1 квартал 2019 року проведено 9 тренінгів, якими охопили 244 особи. Також продовжується робота по залученню волонтерів до просвітницько-профілактичної діяльності серед молоді. На базі ресурсного центру розпочала свою роботу «Школа волонтерів».

Голова  координаційної ради Таїсія Дудник окреслила завдання та висловила сподівання, що тісна взаємодія служб дасть позитивний результат.

Інформація Ватутінського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді