gerbuk.JPG

Такою була тема «круглого столу» з представниками учнівського самоврядування навчальних закладів міста з нагоди Всеукраїнського тижня права. На зустрічі були присутні міський голова Олександр Лисюк, перший заступник міського голови Юрій Кубявка, заступник міського голови Таїсія Дудник, працівник Звенигородського бюро правової допомоги населенню Наталія Бондарчук, а також представник правоохоронних органів - інспектор Звенигородського відділу поліції, старший лейтенант поліції Таїсія Рейдало.

Були запрошені також представники структур, які працюють з дітьми, адміністрації навчальних закладів та начальник відділу освіти Сергій Бурбело.

Темою обговорення було – розповсюджене явище булінгу в молодіжному середовищі. «Булінг, в перекладі з англійської – це задирака, хуліган. Проявляється цькуванням, утиском, пригнобленням, дискримінацією, фізичними та психологічними тортурами, агресивними переслідуваннями, свідомим жорстоким ставленням до інших. Таке явище, поширюється по всьому світу, бо насильницька модель поведінки стає дедалі популярнішою. Що це – данина моді, ознака крутизни, прояв прогресуючої в суспільстві агресивності, чи, можливо, через агресію до інших – намагання побороти свої слабості і страхи. Адже в основному спостерігається груповий утиск і цькування по відношення до однієї людини, яка значно слабша від групи. Але ми будуємо правову державу в якій кожна людина повинна мати право на життя, безпеку та психологічний комфорт, а також право на захист своїх інтересів». Такими словами розпочала зустріч начальник відділу з питань внутрішньої політики Валентина Кравченко.

З правової точки зору явище булінгу прокоментувала Наталія Бондарчук, яка зазначила, що на жаль це ганебне явище дуже розповсюджене, і простежується в різних сферах життя. Людина, яка зазнала цькування не повинна мовчати й терпіти знущання, а мусить звертатися за кваліфікованою допомогою. А діти та підлітки, в першу чергу, мають повідомити своїх батьків, які повинні подбати про її безпеку. Наталія Володимирівна повідомила, що жертви булінгу переживають важкі емоції – почуття приниження і сором, страх, розпач і злість. Він дуже негативно впливає на людину, як результат - занижена самооцінка, комплекс неповноцінності, беззахисність, самотність, підвищена тривожність, різноманітні фобії, неврози, схильність до правопорушень, суїцидальні наміри. А на законодавчому рівні є законопроект про віднесення булінгу до переліку діянь, яке тягне за собою адміністративну відповідальність.

Обговорювану тему продовжила Таїсія Рейдало, яка повідомила що на території Звенигородського відділення поліції та в місті Ватутіне випадків булінгу не зафіксовано, але фіксуються випадки дрібного хуліганства. Зараз на обліку перебувають чотири неповнолітні особи, і є справа, учасниками якої є неповнолітні особи, яка розглядається в суді. Таїсія Миколаївна зазначила, що всі правопорушення вносяться до єдиної бази, і це в майбутньому може зашкодити. За правопорушення, яке скоєне неповнолітнім, до відповідальності також притягуються батьки за неналежне виховання своєї дитини, і передбачаються штрафні санкції. «Ви молоді люди, які в майбутньому будете влаштовувати своє життя, будувати свої сім’ї, і проступки, скоєні в малолітньому віці, можуть значно ускладнити вам життя. Тож будьте виваженими в своїх вчинках та діях» - завершила свій виступ Таїсія Миколаївна.

Лідери учнівського самоврядування розповіли про роботу, яка проводиться членами парламентів з метою запобігання боулінгу в навчальних закладах та за їх межами, та як вони намагаються розв’язувати конфліктні ситуації між вихованцями. Доповідачі розповіли, що такі ситуації, якщо вони виникають, розглядають переважно з усіма учасниками події, з’ясовується  причина конфлікту та визначаються шляхи її вирішення. Роз’яснювальна робота ведеться класними керівниками, завучами з виховної роботи та шкільними психологами. Діти підтримали позицію про те, що дитина, яка зазнала знущань з боку однолітків не повинна залишатися сам на сам з проблемою. Тут повинні включитись і однолітки, і психологи, батьки і вчителі, щоб отримана травма не мала негативних наслідків у подальшому житті.  

Команди шкіл взяли активну участь у вікторині на правову тематику та знання державного устрою, під час якої школярі показали чудові знання та проявили кмітливість.

На завершення цікавого правового заходу перший заступник міського голови Юрій Кубявка подякував дітям за активну життєву позицію, за серйозний підхід до дорученої справи – адже бути лідером це не тільки відповідальна місія, а й дуже тяжка справа, за ерудицію і хороші знання, які вони показали під час спілкування. Юрій Богданович вручив представникам шкіл сертифікати за участь у круглому столі та брошури на правову тематику. Побажав представникам учнівського самоврядування виважених рішень, обдуманих вчинків, толерантності по відношенню до однолітків та педагогічних працівників.

Інформація відділу з питань внутрішньої політики