UAEU2.JPG

32 роки назад на мальовничих просторах Полісся сталась найбільша в історії атомна аварія, яка принесла на українську землю та землі багатьох країн світу велику біду, наслідки якої буде відчувати ще не одне покоління. На її подолання були мобілізовані великі сили, але ситуацію ускладнювало те, що у світі до цього не було відповідного досвіду або розробленого алгоритму дій при ядерних аваріях, адже всі науковці свято вірили в те, що атом повністю підкорений людині і вийти з під контролю не може.

Тому ліквідаторам, які працювали у зоні зараження доводилось це робити шляхом помилок, досягнень і проб, ризикуючи кожної хвилини своїм життям.

Щороку 14 грудня вшановують людей, які героїчно ліквідовували наслідки вибуху на 4 енергоблоці Чорнобильської АЕС: гасили пожежу на зруйнованому реакторі, будували об’єкт «Укриття», здійснювали захоронення зараженої техніки, проводили дозиметричний контроль, охороняли зону відчуження від мародерів, всіх, хто своєю відданою і мужньою працею подарував нам щастя жити.

З цієї нагоди міський голова Олександр Лисюк, його перший заступник Юрій Кубявка, керуючий справами виконавчого комітету Таїсія Стеценко, депутати міської ради, учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, працівники виконавчого комітету поклали квіти до пам’ятного знаку героям – чорнобильцям. Хвилиною мовчання вшанували загиблих та померлих земляків – ліквідаторів, а також тих, для кого реактор став могилою, хто в перші хвилини катастрофи гасив пожежу, всіх, хто за право жити поклав в Чорнобильському пеклі своє життя.

Заходи продовжились в міському історичному музеї тематичним заходом під час якого присутні подивились підготовлені відео та фото матеріали, а директор музею Віталій Богославський не тільки висловив слова вдячності ліквідаторам та побажав їм здоров’я, миру і добробуту, а й провів цікаву екскурсію.

Інформація відділу з питань внутрішньої політики

Фото редактора міської газети "Місто робітниче"