UAEU2.JPG

З 10 по 16 грудня в Україні проходить Всеукраїнський тиждень права, метою проведення якого є ознайомлення школярів  із базовими знаннями про свої права, уміння використовувати їх на практиці та, за потреби, захищати.

Тиждень права в бібліотеці для дітей розпочався  презентацією  видань «Права людини починаються з прав дитини», виставка організована в читальному залі.

12 грудня у бібліотеку для дітей на зустріч з керівником міського відділу реєстрації актів цивільного сталу Оленою Дудник завітали учні 6 класу школи №5 (з  учителем образотворчого мистецтва Людмилою Калиушко).   Дітям було цікаво і корисно довідатись про свої права, обов’язки та відповідальність згідно чинного законодавства України  про права дитини, адже дуже часто наші повсякденні вчинки мають правові наслідки. Життєві приклади, конкретні ситуації які розглядалися під час зустрічі змусили замислитись дітей над необхідністю знати закони нашої країни та вміти їх застосовувати.

Олена Володимирівна розповіла про запобігання насиллю, а саме про  булінг. Учні, які є жертвами булінгу, часто страждають від самотності, відчуження, фізичних хвороб і низької самооцінки. У них також можуть розвинутися фобії, агресивна поведінка або депресія.  Найбільш розповсюдженим є психологічний і фізичний булінг. Проте, як наслідок поширення ролі  телефонного зв'язку, Інтернету та соціальних мереж, з’являється новий вид цькування – кібербулінг. Це не просто пустощі або грубість, це особлива форма взаємин між дітьми, що за відсутності реагування може перерости в насильство.

Олена Володимирівна запросила учнів відвідати відділ РАЦС, на що всі з радістю погодились. Шестикласники  отримали буклети  про захист своїх прав, а також зрозуміли, що в них є не тільки  права, а  й обов’язки.

Інформація завідувача бібліотекою для дітей