UAEU2.JPG

З 25 листопада до 10 грудня в усіх регіонах України проходить акція «16 днів проти насильства». По всьому світу до цієї кампанії долучаються активісти, які об'єднуються заради того, аби викорінити будь-які форми насильства у суспільстві.

Міжнародна акція «16 днів проти насильства» ініційована Центром Жіночого Глобального лідерства у 1991 році з метою привернення уваги громадськості до проблем насильства в сім’ї, а також активізації діяльності державних структур і громадських організацій з метою захисту прав жінок та формування ненасильницької ідеології в суспільстві.

Шістнадцятиденний період кампанії охоплює наступні важливі дати:

  • 25 листопада - Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок.
  • 1 грудня – Всесвітній день боротьби із СНІДом. Вірус імунодефіциту людини та синдром набутого імунодефіциту стрімко поширюється у всьому світі.
  • 2 грудня – Міжнародний день боротьби за скасування рабства. Він пов’язаний з датою прийняття Генеральною Асамблеєю ООН Конвенції про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції третіми особами від 2 грудня 1949 року.
  • 6 грудня – річниця з дня «Монреальської різанини», коли 14 жінок - студенток були вбиті злочинцем лише через те, що «вони були феміністками».
  • 10 грудня – Міжнародний день прав людини. Уряди країн – членів ООН 10 грудня 1948 року визнали права людини «на життя, свободу та недоторканість особи для всіх без винятків», підписавши Загальну декларацію прав людини.

Метою проведення акції «16 днів проти насильства» є привернення уваги громадськості до актуальної для українського суспільства проблеми подолання насильства в сім’ї, щодо жінок, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми, забезпечення рівних прав жінок і чоловіків та активізація партнерського руху органів державної влади, державних закладів, громадських організацій.

До акції долучилися і працівники Ватутінської міської бібліотеки для дорослих. Для учнів 9 та 11 класів спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №1 була організована зустріч з поліцейськими Звенигородського відділу поліції ГУНП України в Черкаській області:  інспектором старшим лейтенантом поліції Рейдало Таїсою, інспектором лейтенантом поліції Медвідь Сергієм та поліцейським Державної служби охорони сержантом Чорногором Олегом.

З метою інформаційно-просвітницької роботи Таїса Рейдало  познайомила молодь з багатьма ознаками насильних відносин, формами та видами насилля, його наслідками. На зустрічі поліцейські також обговорили тему булінгу та дали поради як боротися з цим негативним явищем. На зустрічі мова йшла також про права та обов’язки дітей у сім’ї та суспільстві, норми поведінки.

Поліцейські провели для дітей майстер - класи під час яких роз’яснювали як захиститись від насильства в сім’ї, гендерного насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків та яким чином поліція протидіє торгівлі людьми та жорстокому поводженню з дітьми. Поліцейські навчали, як діяти у випадках, коли дитина зазнає фізичного чи морального насилля та куди і до кого звертатися у таких випадках. Розповіли також і про відповідальність, яка настає в разі вчинення насильства в сім’ї.

Молодь охоче долучилась до обговорення - активно відстоювала свої власні думки і переконання. Учні   поглибили знання  про права людини, про насильство та його види, сформували навички правомірної поведінки.

Наприкінці заходу поліцейські зробили висновок: «Насиллю у будь-якій формі потрібно протистояти і робити це потрібно у спосіб, визначений законом».

Інформація завідувача Ватутінською  міською бібліотекою для дорослих