UAEU2.JPG

1 грудня, світова спільнота проводить Всесвітній день боротьби зі СНІДом, який цього року відзначає свій 30-річний ювілей.

Цей день є серйозним нагадуванням про величезну проблему, яка нависла над всім людством і потенційно загрожує кожному з нас, а також про необхідність зупинити повсюдне поширення епідемії ВІЛ/СНІДу.

Основною метою проведення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом є підвищення глобальної поінформованості людей про ВІЛ/СНІД, зміцнення громадської підтримки програм профілактики розповсюдження ВІЛ/СНІД, організація навчання і демонстрація міжнародної солідарності перед обличчям пандемії.

В рамках широкомасштабної акції до Дня боротьби зі СНІДом «За кожне життя – разом!», з метою зміцнення партнерської взаємодії у секторі ВІЛ/СНІДу, направленої на формування комплексної системи послуг для представників груп найвищого ризику в м.Ватутіне 03 грудня 2018 року  на базі кабінету «Довіра» міської лікарні відбулося засідання робочої групи.

На зустрічі були присутні директор Ватутінського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Алла Чорнобай, заступник директора-начальник відділу соціальної роботи центру Олена Басюра, провідні спеціалісти Світлана Лукашенко та Олег Пастушенко, лікар-інфекціоніст Вікторія Дремлюга, медична сестра кабінету «Довіра» Вікторія Заглядова та голова правління благодійної організації «Єдність та порозуміння» Наталія Ткаченко.

Під час роботи учасники зустрічі визначили головні тенденції надання допомоги представникам груп найвищого ризику і визначили пріоритетні індивідуальні та колективні дії. Зустріч також дала можливість переглянути існуючі потреби і прогалини та обговорити спільні кроки у відповідь на виклики епідемії.

В результаті роботи всі учасники зустрічі прийшли до спільного висновку про те, що діяльність спрямована на покращення послуг представникам груп найвищого ризику, повинна передбачати всеохоплюючий підхід, який включає навчання, наближення послуг до тих, хто їх потребує, адвокацію, а також зміну поведінки на менш ризиковану, що сприятиме зниженню рівня стигматизації, пов’язаної з ВІЛ, яка часто є перешкодою в отриманні медичних та соціальних послуг.

Також, в рамках акції, працівниками центру проводилася тренінгова робота в загально-освітніх закладах міста на тему: «ВІЛ/СНІД. Міфи та реальність», «Життя в світі в якому є ВІЛ», «Ти повинен це знати», «Молодь проти СНІДу». Проведено 6  тренінгів, якими охоплено 126  осіб. Метою проведення заходів було ознайомити учнів з поняттями «ВІЛ» та «СНІД», підвищити рівень усвідомлення ситуації з поширенням СНІДу в Україні та світі, формувати толерантне ставлення до людей, які стикнулися з даною проблемою. Під час зустрічей учні отримали інформацію про походження ВІЛ/СНІДу, шляхи розповсюдження  вірусу та наслідками зараження.

Варто зазначити, що для членів Благодійної організації «Єдність та порозуміння» проведено тренінг «Життя з ВІЛ-інфекцією – це не вирок» під час якого учасники заходу мали змогу переглянули тематичні соціальні ролики.

 Під час заходів працівники Центру розповсюджували інформаційно-освітні матеріали.

Інформація  Ватутінського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді