UAEU2.JPG

Керівники Управління Держпраці, Головного управління Державної фіскальної служби, головного управління Пенсійного фонду України, Федерації професійних спілок в області та Черкаського обласного об’єднання організацій роботодавців публічно звертаються до суб’єктів господарювання Черкащини з вимогою припинити використання найманої праці без належного оформлення трудових відносин.

Нелегальна зайнятість є ганебним явищем, що призводить до соціальної незахищеності працівників з одного боку та високих штрафів щодо роботодавців за використання нелегальної праці – з іншого.

На жаль, це явище наявне і в нашій країні.

Закликаємо керівників суб’єктів господарювання відповідально ставитися до офіційного оформлення на роботу працівників. Важливим фактором при цьому є укладання колективних угод.

Лише спільними зусиллями всіх учасників соціального діалогу ми зможемо спільно вирішити проблему нелегальної зайнятості, забезпечивши соціальний захист працюючих та соціальну відповідальність бізнесу, який також буде почуватися захищеним. Партнерами у детінізації заробітних плат та трудових відносин є легальний бізнес і кожен громадянин, що працюють у правовому полі, сплачують всі податки і внески, активно підтримують соціальні програми своїх підприємств, установ, організацій.

Наразі в області проводяться комплексні заходи, спрямовані на детінізацію зайнятості та доходів населення. За результатами перевірок виявлено ряд фактів використання роботодавцями праці найманих працівників без належного оформлення з ними трудових відносин.

Наголошуємо – за кожного неоформленого працівника законом передбачені фінансові санкції у розмірі 30-ти мінімальних заробітних плат (що наразі складає 111 690 грн). Разом з тим, штраф – не самоціль. Важливе – викорінення практики виплати зарплат «у конвертах». Адже пенсію в конвертах ніхто не платитиме.

Звертаємо увагу роботодавців, що офіційне оформлення трудових відносин набагато вигідніше, ніж сплата штрафів за виявлених працівників, які працюють без належного оформлення трудових відносин.

Звертаємо увагу громадян, які працюють неофіційно – отримання заробітної плати «в конверті» позбавляє вас соціальних гарантій, таких як: оплачувані відпустка та лікарняний, дотримання роботодавцем встановленої законодавством норми тривалості робочого часу, отримання допомоги по безробіттю у разі звільнення, гарантії на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві тощо.

Неналежне оформлення трудових відносин та несплата страхових внесків роботодавцем – втрата страхового стажу працівником, а в майбутньому – втрата права на призначення усіх видів пенсії.

Захисти себе – працюй легально!

З метою отримання консультації щодо належного оформлення трудових відносин звертайтеся до Управління Держпраці у Черкаській області за тел.: (0472) 33-69-70.

З метою отримання консультації щодо подання звітності та сплати платежів із заробітної плати звертайтеся до Головного управління Державної фіскальної служби за тел.: (0472) 33-91-34.

З метою отримання консультацій щодо перевірки наявності та тривалості страхового стажу, повноти сплати роботодавцем страхових внесків, реєстрації користувачем «Веб-порталу Пенсійного фонду України» просимо звертатись до головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області за тел.: (0472) 36-08-01 або за адресою: м. Черкаси, вул. Смілянська, 23, або до відділів обслуговування громадян (сервісних центрів), агентських пунктів (точок обслуговування громадян) за місцем проживання. Також можна звертатися через веб-портал Пенсійного фонду України за адресою: http://portal.pfu.gov.ua в мережі Інтернет.

Джерело: сайт управління Держпраці у Черкаській області