gerbuk.JPG

Нашій Україні довелось пережити не одну трагедію загальнонародного масштабу. Та найбільш жорстокою, за межею людського розуміння, є голод на найродючіших землях планети, яку організували більшовики, щоб приборкати український національний рух та упокорити українське селянство, яке прагнуло свободи та хотіло жити у своїй власній державі так, як заповідали предки.

Організований геноцид проти українського народу приніс багато горя і страждань, забрав мільйони життів. За підрахунками істориків під час голодомору 1932-1933  років в Україні гинули страшною смертю 17 людей щохвилини, тисячу щогодини, 25 тисяч щодоби.

З метою вшанування безневинних жертв голодоморів, 24 листопада відбувся жалобний мітинг біля пам’ятного знаку жертвам голодоморів та політичних репресій, що споруджений на кладовищі села Скаливатки.

Звертаючись до присутніх на заході, перший заступник міського голови Юрій Кубявка наголосив: -Ми не повинні закривати очі на трагедію. Наш з вами обов’язок із уст в уста, від батьків до дітей переказувати цю страхітливу історію нашого народу, щоб майбутні покоління цінували свої життя і свою волю, берегли свою землю, шанували тих, хто віддав життя за Україну. Ми не можемо змінити історію, але повинні винести належні уроки з трагічних подій історії, щоб не допустити їх у майбутньому.

- Голодомору немає логічних пояснень і немає жодних аргументів на виправдання. Ми засуджуємо злочини проти українського народу і закликаємо світ схаменутись і не допускати такого лиха в жодному куточку планети, адже немає страшнішого горя, як бачити голодну смерть людини і не мати можливості зарадити лиху, - зазначив Юрій Богданович у своєму виступі.

Не оминули трагічні події і села Скаливатки, де під час голодомору загинуло  125 сільчан.  Їх імена зачитала директор будинку культури Ніна Гаркавенко. Всі присутні вшанували пам'ять заморених голодом хвилиною мовчання.

Міський голова Олександр Лисюк, його перший заступник Юрій Кубявка, секретар міської ради Сергій Бабюк, керуючий справами виконкому Таїса Стеценко, депутати  обласної та міської ради, представники структурних підрозділів міської ради, виконавчого комітету, підприємств та установ, громадських організацій, учні навчальних закладів міста та жителі Скаливатки і Ватутіного до пам’ятного знаку поклали композиції з колосків та квіти.

Інформація відділу з питань внутрішньої політики

Фото редактора міської газети «Місто робітниче