gerbuk.JPG
Редакція нашої газети, дотримуючись норм журналістської етики, як правило, не коментує публікації в інших виданнях. Тим більше, ми не друкуємо й оскарження на них, оскільки вважаємо, що кожен засіб масової інформації має право на власну позицію і несе за неї відповідальність як перед своїми читачами, так і перед героями своїх критичних статей.Але цього разу ми не можемо бути осторонь порушених проблем, оскільки члени президії Черкаської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України в повному складі звернулися до нашої газети, посилаючись на те, що саме «Черкаський край» якнайповніше висвітлює медичну реформу, яка запроваджується в країні й нашій області й до якої і в суспільства, і в медиків виникає немало запитань. Медики не хочуть бути заручниками цих, далеко не завжди позитивних нововведень.
Тому їх й обурила публікація в Звенигородській газеті «Шевченків край» від 28.09.2018 р. «Ви з Чичиркозівки? Тоді їдьте у Звенигородку, ми обслуговувати не будемо», оскільки працівники закладів охорони здоров’я виглядають у ній досить непривабливо, відмовляючи в спеціалізованій лікарській допомозі хворим людям. А оскільки подібні ситуації в різних варіаціях через нерозуміння самого механізму реформи, стану справ, який на даний час склався в системі охорони здоров’я, можуть траплятися не тільки у Ватутінській лікарні, то й реакція на публікацію в районній газеті, надрукована на обласному рівні, може стати для багатьох темою для розмови.

Реакція на публікацію
«Ми дуже поважаємо нашу пресу і покладаємо на неї великі надії в тому, що глибоким розумінням подій, які відбуваються в країні, в регіонах, об'єктивним висвітленням їх, преса допомагає ліквідувати негативні явища.
Тому не лише боляче, а й дуже дивно, що стаття під заголовком: «Ви з Чичиркозівки? То їдьте в Звенигородку, ми обслуговувати не будемо», надрукована в Звенигородській «Шевченків край» газеті 28 вересня поточного року, прилюдно і, головне, необґрунтовано звинуватила медичних працівників Ватутінської міської лікарні  в недбалості та безвідповідальності. Йдеться про відмову лікарів-спеціалістів вузького профілю обслуговувати жителів окремих сіл, проблеми, пов’язані з безкоштовним забезпеченням інсуліном хворих на діабет, тощо.
— Раніше проблем з медичним обслуговуванням жителів Чичиркозівки у Ватутінській міській лікарні не було, — розповідає сільський голова Олена Матвієва.
Чому ж у автора статті не виникло питання, а що сталося? Ми, пересічні читачі, вважаємо, що журналіст повинен не лише констатувати факти, а й вникати в суть проблеми. Невже він зовсім не чув, які процеси відбуваються в галузі охорона здоров’я під час її реформування?
Складається також враження, що до м. Ватутіне не доходить газета «Черкаський край», яка неодноразово друкувала статті про те, які проблеми у медичних працівників і у пацієнтів виникають і ще будуть виникати від непродуманих дій реформаторів: що тепер до «вузького» спеціаліста пацієнт може потрапити лише за направленням сімейного лікаря, сімейний лікар не завжди прийде на виклик додому, а буде консультувати по телефону, що «швидка» приїде не на кожен виклик та багато іншого, що зовсім не сподобається ні медикам, ні населенню.
Тож «Ми звикли…» вже не буде. І залежить це не від медичних працівників, які реформою поставлені в жорсткі рамки і стурбовані не менше пацієнтів.
Сільський голова Юрківки Валентина Цегельна «шокована» ситуацією, яка склалася на сьогоднішній день, хоч «із сільського бюджету виділили для Ватутінської лікарні немалу суму».
Запевняємо вас, шановна пані Валентина, що ні однієї копійки з цих коштів не виділено на оплату праці медиків, хоч Ватутінська міська лікарня єдина в області, де склалася значна прострочена заборгованість по заробітній платі. Кошти використовуються лише на надання медичної допомоги і ретельно контролюються відповідними органами.
Що стосується забезпечення хворих на діабет інсуліном, то Черкаська область і конкретно Ватутінська міська лікарня недофінансовані на закупівлю інсулінів. Виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я України У.Супрун повідомила, що «коли будуть впроваджені електронні реєстри пацієнтів, електронні рецепти та електронні лікарняні, ми зможемо бачити набагато правдивіші цифри і чіткіше розуміти потреби людей у фінансуванні».    
Запевняємо вас, що профспілка галузі постійно домагається від Уряду, щоб медичні працівники мали відповідні умови для надання кваліфікованої безвідмовної медичної допомоги населенню та достойну заробітну плату.
Проте обіцянки, в основному, залишаються на перспективу. Тож працюючи в умовах недофінансування за неоцінену належним чином тяжку і дуже відповідальну роботу, медичні працівники достойні великої поваги.»

Члени президії Черкаської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України:
В.КОЧУБЕЙ — голова Черкаської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України;
І.БАССАРАБ — лікар-хірург КЗ «Черкаська обласна дитяча лікарня» ЧОР, голова первинної профспілкової організації;
А.БЕЗВУГЛЯК — викладач-інструктор навчально-тренувального відділу КУ «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Черкаської обласної ради», голова первинної профспілкової організації;
М.ГАВРИЛЕНКО — сестра медична КЗ «Черкаський обласний онкологічний диспансер» ЧОР, голова первинної профспілкової організації;
В.ГЛАГОВСЬКИЙ — лікар-ендоскопіст Першої черкаської міської лікарні, голова первинної профспілкової організації;
Н.КОЗАЧОК — лікар-лаборант КЗ «Черкаська обласна лікарня Черкаської обласної ради», голова первинної профспілкової організації;
С.РЕМЕЗЮК — викладач Уманського медичного коледжу, голова первинної профспілкової організації;
С.СИДОРЕНКО — лікар-психіатр Шполянської ЦРЛ,  голова первинної профспілкової організації;
С.ШВИДЕНКО — фельдшер Черкаської ЦРЛ, голова первинної профспілкової організації;
В.ШЕВЧУК — заступник головного лікаря КЗ «Черкаська обласна психіатрична лікарня» ЧОР, голова первинної профспілкової організації;
Л.ЩОРС — лікар-фтизіатр дитячий КЗ «Черкаський обласний протитуберкульозний диспансер» ЧОР.

Джерело: сайт газети Черкаський край