UAEU2.JPG

Європейський тиждень місцевої демократії є щорічною загальноєвропейською кампанією, започаткованою Радою Європи у 2007 році і  проводиться щороку у тиждень, що включає 15 жовтня - дату відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування в 1985 році. Як підтвердження європейського шляху розвитку нашої країни та прийняття європейських цінностей тиждень місцевої демократії з 2007 року проводиться і в Україні.

З цієї нагоди 19 жовтня був проведений день відкритих дверей у виконавчому комітеті. На зустріч з керівництвом міста були запрошені активісти учнівського самоврядування та представники громадських організацій.

Начальник відділу з питань внутрішньої політики Валентина Кравченко розповіла про структуру міської ради та виконавчого комітету, назвала всі структурні підрозділи, представила їх керівників та ознайомила з основними напрямками діяльності. Вона також представила присутніх на заході депутатів міської ради, які, відповідно до своїх повноважень, представляють інтереси громади, яка їх обрала.

В свою чергу лідери учнівського самоврядування закладів загальної середньої освіти представили присутніх на зустрічі колег та надали інформацію про структуру самоврядування в їх закладах.

Надаючи коротку інформацію про історію Європейського тижня місцевої демократії Валентина Євгеніївна зазначила, що тиждень проводиться для того, щоб ознайомити громадськість з принципами та досягненнями місцевої і регіональної демократії у Європі, сприяти обізнаності громадян щодо можливостей вирішення питань місцевого значення та їх залучення до прийняття управлінських рішень, привернути увагу європейських країн до питань місцевої демократії, покращити їх обізнаність та залучення до місцевих політичних процесів. «Ми маємо усвідомлювати, що кожна людина має можливість впливати на вирішення проблем місцевого та регіонального рівня. Кожна думка важлива, кожна пропозиція варта уваги і розгляду. В демократичному суспільстві немає місця диктатурі. Тут всі рівні серед рівних», - наголосила Валентина Кравченко.

Другою частиною заходу був круглий стіл «Мені не байдужа доля міста. Для цього я можу…». З даного питання свої міркування презентували активісти від кожного навчального закладу. Звучали дуже цікаві пропозиції: брати участь у прибиранні міста,  не смітити, створити автентичний проекту «Ватутіне на карті світу»: за допомогою гугл-карти розповсюдити інформацію про наше місто з метою залучення інвесторів та багато інших. Але головне, що вони показали, що доля свого рідного міста їм не байдужа і вони хочуть, щоб воно було красивим, охайним і сучасним, щоб в ньому добре жилося, трудилося і відпочивалося.

З питання, яке обговорювалось на кругломцу столі, виступила і голова Громадської ради при виконкомі, голова міської отрганізації ветеранів Наталія Котик. Наталія Володимирівна наголосила, що вона представляє покоління, яке місто будувало і тому доля його їм також не байдужа. У свій час в будівництво Ватутіного старше покоління вклало частинку своєї душі, сил і життя, а зараз, в силу своїх можливостей, продовжує різноманітну громадську діяльність. Так з представників громадських організацій створена громадська рада, яка на своїх засіданнях обговорює важливі питання, надає пропозиції міській владі щодо їх вирішення. Тобто бере активну участь у житті громади і впливає на прийняття рішень.

На минулій зустрічі дітям було запропоновано, щоб вони поміркували над тим, якою вони бажають бачити центральну площу міста – площу Соборності. І вони залюбки презентували свої варіанти. У представлених ескізах було багато цікавих ідей: спорудження пам’ятника Книзі, який би нагадував підліткам смартпокоління про те, де раніше шукали усю сутність світу, встановлення фонтану, заміна асфальту на яскраву тротуарну плитку, встановлення сучасних естетичних лавок, заміна кольору фарби на міському Палаці культури на більш яскраву та нанесення на фасаді красивого художнього розпису, та ще багато іншого.  

В ході спілкування молодь ставила предавникам влади міста цікаві та серйозні запитання: яку найважливішу справу вдалось зробити за час каденції, що ви зробили для міста під час свого перебування на посаді, які пункти передвиборчої програми вже виконані, що зроблено для того, щоб молодь залишалася в місті та інші.

Відповідвали нашим молодим активістав міський голова Олексангдр Лисюк та його перший заступник Юрій Кубявка.

За традицією на завершення зустрічі міський голова вручив членам учнівського самоврядування сертифікати про участь у круглому столі з нагоди Європейського тижня місцевої демократії.

Інформація відділу з питань внутрішньої політики