gerbuk.JPG

З 1 січня в Україні стартувала медична реформа, основна мета якої – надання вчасної, доступної, якісної та кваліфікованої медичної допомоги всім, хто її потребує. Багато вже зроблено й багато чого ще треба зробити. Зміни в медичній галузі – все це нове для людей, переважно не зрозуміле і не завжди прийнятне. Вони іноді викликають супротив, хоча не завжди достатньо інформації для того, щоб все осмислити та прийняти виважені рішення.

На сьогодні в місті така ситуація склалась з міською лікарнею, в якій пропонується провести реорганізацію окремих відділень, які, згідно реформи, мають бути в госпітальних оркугах. Наш госпітальний округ буде знаходитись у Звенигородці, окружна лікарня якої окрім жителів Ватутіного буде надавати інтенсивну медичну допомогу мешканцям Звенигородського, Лисянського, Катеринопільського та Шполянського районів.

За ініціативи міського голови Олександра Лисюка минулої п`ятниці відбулась зустріч заступника начальника управління охорони здоров’я Черкаської обласної державної адміністрації Олега Найдана з депутатами міської ради, з метою надання інформації про впровадження реформи в медицині та варіанти подальшої діяльності міської лікарні.

На зустріч завітали також працівники лікувального закладу та мешканці міста, яких турбує доля лікарні.

Олег Володимирович у своєму виступі зазначив, що медична реформа уже запущена, і зараз потрібно спільними зусиллями знайти правильні рішення, щоб медична установа в місті й надалі надавала свої послуги. Первинна ланка всі нововведення виконала й на сьогодні успішно працює. Надалі реформа торкнеться вторинної ланки.

Він наголосив, що на сьогодні не ставилося і не стоїть питання закриття Ватутінської міської лікарні (вторинна ланка медичної допомоги у нашому місті), а тільки її перепрофілювання. «Я приїхав не переконувати щось роботи, а розповісти про реалії, які будуть» - зазначив доповідач. Насамперед, згідно нормативних документів лікарня повинна поміняти статус на комунальне неприбуткове підприємство, і це вже потрібно робити зараз, доки діє пільговий період до кінця 2018 року. Бо з 1 січня 2018 необхідно буде вкласти великі кошти.

Як зазначили в Міністерстві охорони здоров’я період вмовлянь і пояснень уже закінчився, з 2019 року розпочинається реформа вторинної ланки, і кошти будуть надаватися державою за надану конкретну послугу після укладання угоди з Національною службою здоров’я.  «Ви повинні чітко усвідомити, що так як було раніше – не буде. Буде тільки економічне обґрунтування надання послуг медиками» - наголосив Олег Володимирович. Який напрямок обрати – це вирішувати міській раді, як власнику лікарні.

Щодо реабілітаційного та паліативного відділень, які пропонується створити на вивільнених площах лікарні, Олег Володимирович повідомив, що в лікувальних закладах інтенсивної терапії допомога буде надаватися хворим цілодобово, але таке лікування буде тривати 5 – 7 днів, далі потрібні відділення відновлювальної терапії та реабілітації.

При правильній організації роботи хоспісного відділення, будуть потрібні лікарі вузького профілю: хірурги, гінекологи, неврологи і спеціально навчені терапевти, тому що хоспісна допомога передбачає надання допомоги тяжко хворим, невиліковно хворим та людям, яким потрібна стороння допомога. «Паліатив потрібен. В області такі заклади відкриті, але місць мало» - додав доповідач.

Головний лікар міської лікарні Іван Павленко зазначив, що питання подальшої діяльності міської лікарні заслуховувалося неодноразово на різних рівнях, адже вже на початку року було ясно, що субвенції з державного бюджету на утримання медичного персоналу недостатньо. "А нам потрібно не втратити робочі місця. Якби коштів було достатньо, ніяких нововведень не потрібно було б проводити, але реалії часу нас ставлять перед вимогою знаходити шляхи, щоб і зберегти кваліфіковані медичні кадри і щоб лікарня в місті продовжувала функціонувати. Без заходів, які пропонуються, ми не в змозі втримати таке приміщення, та й працівникам потрібно сплачувати заробітну плату. Сьогодні ми повинні працювати на перспективу, й виходити з того, що ми можемо зробити", -  зазначив Іван Федорович.

На завершення зустрічі Олег Володимирович констатував, що вже сьогодні потрібно приймати виважені, продумані рішення, робити рішучі кроки щоб медичні заклади міста працювали і продовжували надавати населенню якісну медичну допомогу.

Інформація відділу з питань внутрішньої політики