UAEU2.JPG

_DSC0425Більше сотні тисяч жителів Черкащини, 17 територіальних громад, з десяток сільських рад, які хочуть приєднатися до вже діючих громад-об’єднавців, очікують на призначення виборів на останню неділю жовтня 2018 року. Втім ЦВК своїм рішенням фактично призупинила виборчий процес по всій Україні. Про наслідки такої позиці виборчої комісії для ОТГ говорили сьогодні у Черкаському центрі розвитку місцевого самоврядування за участі заступника голови облдержадміністрації Ярослава Березаня.

 

39390191_1787172134723762_6032104760608292864_nТиждень тому Центральна виборча комісія призупинила розгляд питання про призначення перших виборів в об’єднаних територіальних громадах. У своєму зверненні до КМУ просить розглянути можливість призначення перших і додаткових місцевих виборів до ОТГ без проведення місцевого референдуму. Хоча, за Законом «Про добровільне об’єднання територіальних громад», об’єднана територіальна громада вважається утвореною з дня набрання чинності рішеннями всіх рад, що прийняли рішення про добровільне об’єднання територіальних громад.

Така позиція ЦВК, зауважує заступник голови облдержадміністрації Ярослав Березань, не тільки гальмує втілення реформи, а й суперечить діяльності виборчої комісії у передні роки. Оскільки або раніше призначені вибори були призначені з перевищенням повноважень ЦВК, або ж нинішня їхня діяльність суперечить усім законним нормам.

_DSC0430– Постанова ЦВК по суті призупинила призначення перших виборів до об’єднаних територіальних громад,  – наголошує посадовець. – Така позиція Центральної виборчої комісії зараз, на жаль, є деструктивною. Вся проведена об’єднавча робота людей на місцях просто може зійти нанівець. Звісно, не всюди було просто створювати ОТГ. Втім це вибір людей жити так, як вони бачать. Це – тривала кропітка робота. Рішенню про утворення ОТГ передували численні сходки, засідання, зустрічі. Тому якщо ЦВК не ухвалить рішення на користь тих, хто хоче змінювати своє життя, мати можливість самостійно вирішувати долю своїх територій, думаю, це буде поразкою всієї реформи.

_DSC0420На сьогодні Черкащина серед лідерів за кількістю новостворених громад. До ЦВК вже подали 17 пакетів документів про призначення виборів в ОТГ Черкащини, ще 5 – на розгляді в ОДА. Всі вони зараз чекають на призначення виборів і переходу на прямі міжбюджетні відносини з 1 січня 2019 року, зауважує директор Черкаського ЦРМС Сергій Слинько. Щоправда, щоби призначити перші вибори у законні терміни, їх мають оголосити вже завтра. Якщо вибори не будуть проведені цьогоріч, то громади не зможуть перейти на прямі міжбюджетні відносини з державою й отримати належні їм кошти та повноваження з 2019 року.

_DSC0428Нагадаємо, на разі в області на прямих міжбюджетних відносинах з державою 26 ОТГ. 17 тергромад чекають на призначення виборів, 5 надано позитивні висновки про приєднання, 6 – позитивні висновки про відповідність законодавству.

Прес-служба Черкаської ОДА