gerbuk.JPG

_DSC0391Результати проведених на сьогодні заходів з поліпшення гідрологічного стану річок області обговорили в обласній адміністрації. Мова про 4 суббасейни річок Тясмин, Ятрань, Супій, Гнилий Тікич, також про ситуацію на р. Рось. Засідання відбулось у режимі селекторного зв’язку з керівниками районів, міст й ОТГ, за участі представників структурних підрозділів ОДА і територіальних органів виконавчої влади, під головуванням першого заступника очільника області Віталія Коваля.

– Наше завдання нині – посилити заходи з поліпшення гідрологічного стану річок Черкащини. Керівники ж на місцях несуть особливу відповідальність за стан водойм на їхній території та в першу чергу мають бути зацікавленими у виділенні необхідного фінансування для якісного втілення відповідних проектів з покращення стану річок. Результат залежить в тому числі й від вашої ініціативи та оперативності, – звернувся до присутніх у студіях керівників перший заступник. – Тож, маєте ще до кінця року час для реалізації запланованих попередньо заходів та розробки нових – для подачі на розгляд комісії з відбору природоохоронних заходів.

Віталій Володимирович зазначив, що цьогоріч заходи, спрямовані на покращення гідрологічного та санітарного стану водних об’єктів по суббасейнах річок Супій, Тясмин, Гнилий Тікич, Ятрань, визначені за пропозиціями відповідної комісії, пріоритетними. Йдеться про очищення водних об’єктів, що забруднюються внаслідок замулення та занесення русел річок та акваторій водойм, їхнього заростання. Також про боротьбу з масовим цвітінням синьо-зелених водоростей, дотриманням режиму господарської діяльності в прибережних захисних смугах водних об’єктів, зарегулювання стоку, про підвищення рівня самоочисної здатності та ін.

Водночас, за словами керівниці управління екології та природних ресурсів ОДА Олени Звягінцевої, основними джерелами забруднення водних об’єктів залишаються очисні споруди та каналізаційні мережі виробничих управлінь житлово-комунального господарства. Начальник управління зауважила, що відповідним районним адміністраціям спільно з органами місцевого самоврядування необхідно вирішити питання щодо розробки проектно-кошторисної документації та визначитися з джерелами фінансування робіт з будівництва очисних споруд та реконструкції.

Олена Миколаївна поінформувала і про здійснену на сьогодні роботу в межах обласної програми охорони навколишнього середовищ. Так, проведено реконструкцію каналізаційних мереж та заміну технологічного обладнання в містах Городище, Звенигородка, Жашків, Тальне, будівництво споруд для очищення стічних вод Жашківської ЦРЛ, Шполянської ЦРЛ, реконструкцію каналізаційних очисних споруд в Кам’янці, смт Катеринопіль, відновлено сприятливий гідрологічний режим та санітарний стан річок Чумгак, Супій, Босівка, Гнилий Тікич, Вільшанка та ін.

Натомість про реалізацію заходів в межах водних басейнів поінформували на селекторній нараді м. Сміла, Смілянський, Чорнобаївський райони, Золотоніський, Чигиринський, Городищенський Кам’янський, Черкаський, Жашківський, Корсунь-Шевченківський. Останні надали інформацію і про стан р. Рось. Так, на сьогодні стан води задовільний, а фахівці обласних служб та керівники на місцях очікують на остаточні результати взятих проб та продовжують контролювати якість води у річці._DSC0403

Прес-служба Черкаської ОДА