gerbuk.JPG

Торгівля людьми - це злочин, жертвою якого може виявитися будь-хто, незалежно від статі, соціального стану та віку. За даними Міжнародної організації праці, 21 мільйон людей у всьому світі є жертвами примусової праці. Чоловіки, жінки та діти потрапляють до рук торговців людьми як в своїх країнах, так і за кордоном. Рабство як в стародавній, так і сучасній формі - явище не тільки ганебне; це, за словами борця за скасування рабства Джона Уеслі, «огидна сукупність всіх гидот», якій немає місця в нашому світі.

У 2010 році Генеральна Асамблея прийняла Глобальний план дій по боротьбі з торгівлею людьми, закликавши уряди в усьому світі вжити скоординованих і послідовних заходів, щодо перемогти над цим злом. Одним з найважливіших положень Плану є створення цільового фонду ООН для добровільних внесків на користь жертв торгівлі людьми, особливо жінок і дітей.

У 2013 році Генеральна Асамблея проголосила 30 липня Всесвітнім днем боротьби з торгівлею людьми визначивши, що в такий день необхідно «підвищувати обізнаність про стан жертв торгівлі людьми і заохочувати і захищати їх права».

Стаття 149 Кримінального кодексу України під  торгівлею людьми визначає такі види діянь: продаж чи інша оплатна передача людини; здійснення стосовно людини будь – якої іншої незаконної угоди, пов’язаної із законним чи незаконним переміщенням за її згодою або без згоди через  державний кордон України для подальшого продажу чи іншої передачі іншій особі; використання в порнобізнесі; втягнення у злочинну діяльність; залучення в боргову кабалу; усиновлення (удочеріння)  в комерційних цілях; використання у збройних конфліктах; експлуатація праці;  сексуальна  експлуатація.

З кожним роком кількість виявлених правопорушень, пов’язаних з торгівлею людьми, в Україні зростає. Так у 2017 році було зареєстровано 346 випадків торгівлі людьми, у  2016 році - 115 таких випадків, в 2015 – 111, в 2014 – 109.

За інформацією Департаменту комунікації Національної поліції України, кількість виявлених кримінальних правопорушень, пов’язаних з торгівлею людьми протягом шести місяців цього року, зросла на 29% (186 проти 144 фактів у минулому році). Оперативники поліцейських підрозділів боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, викрили та затримали членів 14 організованих злочинних груп, а також встановили 63 учасників ОЗГ.

За всіма фактами зібрано докази, наразі матеріали кримінальних проваджень перебувають на розгляді у судах. За результатами досудового розслідування установлено 156 осіб, яким надано статус потерпілих у кримінальних провадженнях. Серед них – 91 жінка, 49 чоловіків, 9 неповнолітніх і 7 малолітніх дітей.

Інформація відділу з питань внутрішньої політики за матеріалами Інтернет видань