UAEU2.JPG

4У попередньому листі АМУ просила АМКУ визначити, чи вважається норма п. 4 ст. 284 Податкового кодексу України державною допомогою конкретно ПАТ «Укрзалізниця» у розумінні Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання», і якщо так, то чи проводився розгляд справи про державну допомогу у порядку, визначеному розділом 4 цього Закону (Лист АМУ).

Нагадаємо, Асоціація міст України отримує численні звернення від органів місцевого самоврядування щодо втрат місцевих бюджетів у зв’язку з внесенням змін до ст. 284 Податкового кодексу України. Зокрема, через таке нововведення в податковому законодавстві обсяг сплати земельного податку ПАТ «Укрзалізниця» місцевим бюджетам знижується на 75%, завдяки чому у 2018 році ПАТ «Укрзалізниця» орієнтовно отримає 1 300 000 тис. грн додаткових коштів за рахунок місцевих ресурсів.

У відповіді на звернення АМУ Антимонопольний комітет України фактично визнав (читати лист АМКУ), що зміни, внесені до ст. 284  Податкового кодексу у частині встановлення пільгового розміру сплати за землю для окремих підприємств, є державною допомогою у розумінні Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання». Але АМКУ фактично інформує,  що розгляд справи Уповноваженим органом не проводився, посилаючись на Порядок подання та оформлення повідомлень про нову державну допомогу (схвалений розпорядженням Уряду від 4 березня 2016 р. №2-рп).

Асоціація міст України, спираючись на Закон України «Про асоціації органів місцевого самоврядування», звернулася до АМКУ з вимогою: 

  • невідкладно провести перевірку інформації про відповідність Закону України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» надання державної допомоги деяким підприємствам на підставі п. 4 ст. 284 Податкового кодексу України; 
  • письмово інформувати про прийняте рішення та хід перевірки.

Лист Асоціації міст України надіслано до Антимонопольного комітету України.

Джерело: сайт Асоціації міст України