UAEU2.JPG

Канцлер Німеччини Агнела Меркель заявила, що в останні роки виклики перед НАТО сильно змінилися і Альянс повинен продемонструвати рішучість захистити себе.

Про це йдеться у відеоподкасті глави німецького уряду.

Меркель зазначила, що переломною подією для Альянсу стала анексія Криму та військові дії на Сході України.

"У зв’язку з цим Альянс ухвалив глибокі зміни та рішення, зокрема на саміті НАТО в Уельсі", - заявила вона, додавши, що тепер союзники більше концентруються на обороні і для цього вживають відповідних запобіжних заходів, наприклад шляхом присутності у центрально- і східноєвропейських державах.

Меркель наголосила, що у той же час НАТО прагне "розумних відносин з Росією". Саме тому, за її словами, відбуваються переговори на рівні Ради Росія - НАТО.

"Проте одночасно ми у НАТО повинні показати, що сповнені рішучості захищати себе", - підкреслила очільниця німецького уряду.

Вона нагадала, що на саміті в Уельсі країни НАТО домовились досягнути витрат на оборону у 2% від обсягу ВВП до 2024 року. Німеччина, за її словами, у минулому суттєво зменшили витрати на Збройні сили, проте зараз зосередилась на оснащенні війська.

"Ми повинні справді підготуватися до нових викликів… тому в останні роки витрати на оборону зросли", - зазначила Меркель, додавши, що це відображено у бюджеті на наступний рік.

Як повідомлялося, Німеччина заклала на чотири мільярди євро більше коштів на оборону в бюджет на наступний рік. Видатки країни на оборонну сферу складуть 42,9 млрд євро.

Водночас Меркель неодноразово заявляла, що Німеччина до 2024 року планує досягти планки у 1,5% від ВВП на оборону, що викликає жорстку критику американського президента Дональда Трампа.

Джерело: сайт Європейська правда