gerbuk.JPG

Прийнята Постанова Кабінету Міністрів України щодо пільгового перевезення діятиме лише в разі прийняття відповідного рішення органами місцевого самоврядування. Про це сказав перший заступник очільника області Віталій Коваль. Сьогодні в обласній адміністрації він зустрівся з представниками громадських організацій та спілок учасників бойових дій. Вони обурені прийняттям зазначеної Постанови та вимагали роз’яснень щодо затвердженого розпорядження ОДА, оскільки, на їхню думку, визначений механізм перевезення обмежуватиме їхні права.

Перший заступник пояснив, що згідно з п. 3 Постанови КМУ облдержадміністрації зобов’язані були до 1 червня затвердити відповідні розпорядження. Утім органи місцевого самоврядування мають право самостійно вирішувати, який механізм залишити.

Віталій Володимирович зауважив, що, за умовами нового запропонованого механізму, розмір щомісячної готівкової виплати визначається шляхом множення середньої вартості проїзду в міському комунальному транспорті в області на 30 поїздок. Обласна адміністрація зробила запит на всі міста. У результаті – в області діє єдине комунальне підприємство – КП «Черкасиелектротранс» Черкаської міської ради». Вартість проїзду в ньому 2 грн. Розмір щомісячної готівкової виплати пільг відповідно до формули становить: 2 грн *30 поїздок = 60 грн.

– Постанова ні в якому разі не обмежує права пільговиків, зокрема й учасників бойових дій, – говорить перший заступник. – Оскільки орган місцевого самоврядування, тобто міська, сільська, селищна рада, ОТГ або залишає механізм безготівкового пільгового перевезення, що існував раніше, або бере за основу мінімальний розмір, з огляду на можливості бюджету, і переводить кошти кожному пільговику на його рахунок замість компенсації перевізнику. Це і є монетизація. Таким чином, Постанова зберігає попередній механізм, але й пропонує інший.

Представники громадських організацій та спілок висловили власні думки й пропозиції. До найближчої сесії обласної ради вони планують готувати звернення до Кабінету Міністрів про відміну прийнятої на сьогодні Постанови.

Прес-служба Черкаської ОДА