UAEU2.JPG

На засіданні координаційної ради з питань протидії туберкульозу, ВІЛ – інфекції та СНІДу, яке минулого тижня провела заступника міського голови Таїсія Дудник,  обговорили стан реалізації програми замісної підтримувальної терапії серед споживачів ін’єкційних наркотиків та забезпечення доступності лікування в місті, стан проведення амбулаторної форми лікування туберкульозу, стан діагностики та лікування хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД, хронічні вірусні гепатити, зокрема вірусний гепатит С, серед загального населення та уразливих груп та розглянули заходи щодо посилення профілактики наркоманії, ВІЛ-інфекції серед учнівської молоді міста.

Щодо реалізації програми замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) та забезпечення доступності лікування заслухали лікаря-нарколога Піщаного Павла. Він  зазначив, що сайт замісної підтримувальної терапії в місті працює з 2009 року. На сьогоднішній день терапію отримує 13 осіб. Видача замісної підтримувальної терапії відбувається щодня, без виключення вихідних та святкових днів. Споживачі ін’єкційних наркотиків, які потребують терапії, але не введені в  програму відсутні. Всі отримують необхідне лікування та обстеження.          

Лікар-фтизіатр Ольга Сотнікова розповіла про стан проведення в місті амбулаторної форми лікування туберкульозу. У своєму виступі вона зазначила, що хіміотерапія туберкульозу проходить у 2 етапи: 1 етап - інтенсивна фаза лікування (це стаціонарне лікування в обласному протитуберкульозному диспансері від 2 до 8 місяців) та 2 етап – підтримуюча фаза лікування  ( це амбулаторний етап лікування від 4 до 12 місяців). На даний час на амбулаторному етапі лікування перебуває 7 осіб. Протитуберкульозними препаратами забезпечені на 100% .

Про стан діагностики та лікування хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД та  хронічні вірусні гепатити проінформувала присутніх лікар – інфекціоніст Дремлюга Вікторія. У своєму виступі доповідач звернула увагу на те, що обстеження на ВІЛ-інфекцію доступне для всіх категорій населення, але більша увага приділяється уразливим групам населення. Одночасно такі пацієнти обстежуються на вірусні гепатити, токсоплазмоз, краснуху, хламідіоз та герпевірусну інфекцію. Ці обстеження для ВІЛ-інфікованих пацієнтів безкоштовні.

Директор міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Алла Чорнобай поінформувала про заходи щодо посилення профілактики наркоманії, ВІЛ-інфекції серед учнівської молоді міста Ватутіне . Вона зазначила, що одним із пріоритетних напрямків роботи центру є профілактика негативних явищ в дитячому та молодіжному середовищі. Реалізація профілактичних заходів серед дітей та молоді відбувається в різних формах. Це, зокрема, індивідуальне та групове консультування, лекції, бесіди, тренінги, профілактичні заходи в літніх оздоровчих таборах, розповсюдження рекламно-інформаційних матеріалів, публікації в засобах масової інформації тощо. Варто зазначити, що в загально-освітніх закладах міста протягом 1 півріччя 2018 року проведено 12  профілактичних заходів, якими охоплено 123 особи.

Щоліта ВМЦСССДМ працює в пришкільних таборах де проводить тренінгові заняття з учнівською молоддю з питань профілактики вживання наркотичних речовин, алкогольних напоїв, паління та профілактиці ВІЛ-інфекції під загальною тематикою «Твій вибір» (проведено 8 тренінгів, охоплено 67 осіб). Робота триває.

Інформація  Ватутінського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді