gerbuk.JPG

За висновками міжнародних експертів одним з найбільших успіхів України на шляху впровадження реформ є реформування місцевого самоврядування. На сьогодні в рамках децентралізації влади в країні вже створено більше 700 об’єднаних територіальних громад.

Одні лише починають свій шлях, а інші вже набули важливого досвіду та мають результати, які чітко показують переваги створення ОТГ.

Щоб стимулювати створення об’єднаних громад, законом про децентралізацію та податковим кодексом передбачені норми про проведення фінансової децентралізації, яка дала змогу ОТГ отримати додатковий ресурс для виконання переданих повноважень - здійснення зовнішніх запозичень, самостійне обрання установ з обслуговування коштів місцевих бюджетів відносно розвитку та власних надходжень бюджетних установ. Також громади отримали повноваження у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства. Відтепер органи місцевого самоврядування можуть самостійно визначати містобудівну політику.

На рівень громад передано деякі повноваження центральних органів виконавчої влади з надання ключових адміністративних послуг: реєстрацію нерухомості, бізнесу та місця проживання.

Децентралізація – це шлях до укріплення демократії, залучення  інвестицій, створення робочих місць, наповнення бюджету громади, і головне - це раціональне використання коштів, спроба навести лад у кожному населеному пункті завдяки ефективному розподілу і створенню ресурсів громади.

Чому важливо ставати активним учасником реформи місцевого самоврядування, як вона працює, і яких вже на сьогодні досягнуто результатів можна ознайомитись  в брошурі  - Об’єднана громада – нова якість життя.