UAEU2.JPG

Охорона праці молоді – настільки актуальна проблема, що у 2018 році Міжнародна організація праці провела Всесвітній день охорони праці під девізом «Захищене і здорове покоління». Заходи до Всесвітнього дня охорони праці 2018 року спрямовані на покращення охорони праці молодих працівників. Адже не всі посади дозволено займати неповнолітнім.

Смертність від нещасних випадків на виробництві серед молодих працівників (віком 15–24 років), кількість яких становить 541 млн (це понад 15% усієї робочої сили світу), спостерігається на 40% частіше, ніж у дорослих робітників віком понад 25 років. Також є багато факторів, які можуть зробити молодь більш вразливою до ризиків, які існують у сфері охорони праці та техніки безпеки.

Перед прийняттям на бажану роботу неповнолітні найманці мають пройти медичний огляд. Надалі, до виповнення 21 року, на підлітків чекають періодичні медичні огляди. Зменшений обсяг робочих годин за тиждень, для робітників 16-18 р., становить не більше 36. Для підлітків віком 15-16 р. (учнів 14-15 р., що працюють в канікули) – не більше 24 годин.

Охорона праці інвалідів

Керівник підприємства у випадках, передбачених законодавством, зобов’язаний організовувати навчання, перекваліфікацію і працевлаштування інвалідів. Відповідно до медичних рекомендацій інвалідам встановлюється неповний робочий день, а також за необхідності створюються пільгові умови праці.

Залучати інвалідів до надурочних робіт і робіт у нічний час без їх згоди не допускається. Керівники підприємств, на яких працюють інваліди, зобов’язані для них створити умови праці з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертизи та індивідуальних програм реабілітації, вживати додаткових заходів щодо безпеки праці, які відповідають специфічним особливостям цієї категорії працівників.

Згідно із ч. 2 ст. 188¹ КУпАП невиконання посадовою особою, яка користується правом приймати на роботу і звільняти з роботи, фізичною особою, яка використовує найману працю, нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, неподання до Фонду соціального захисту інвалідів звіту про зайнятість та працевлаштування інвалідів тягнуть за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У разі невиконання нормативу штраф буде накладено на посадову особу, яка має право приймати на роботу і звільняти працівників, а також на фізичну особу, яка використовує найману працю.

Охорона праці жінок

Конституція України, гарантуючи рівність прав жінки і чоловіка, забезпечує цю рівність спеціальними заходами щодо охорони праці і здоров’я жінок, створення умов, які дають жінкам можливість поєднувати працю з материнством. Неприпустимо залучати жінок до робіт у нічний час, окрім тих галузей народного господарства, де це викликано особливою необхідністю і дозволяється як тимчасовий захід (ст. 175 КЗпП).

Для жiнок, якi мають дiтей вiком до чотирнадцяти рокiв або дитину з інвалідністю, може запроваджуватися за рахунок власних коштів суб’єктів господарювання скорочена тривалість робочого часу (ч. 3 ст. 51 КЗпП). Статтею 174 КЗпП України (ст. 10 Закону «Про охорону праці») встановлено заборону застосування праці жінок на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах, крім деяких підземних робіт (нефізичних робіт або робіт по санітарному та побутовому обслуговуванню).

Варто зазначити, що законодавство України забороняє залучати жінок до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них норми (ч. 2 ст. 174 КЗпП, ст. 10 Закону про охорону праці). Граничні норми підіймання і переміщення важких речей жінками затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 10.12.93 № 241.