gerbuk.JPG

День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях: свободи, демократії, поваги до прав людини, верховенства права, та враховує інтереси всіх учасників.

З 2003 року до відзначення цього свята приєдналась і Україна. Відповідно до Указу Президента № 339/2003 від 19 квітня 2003 року Україні днем його проведення встановлено третю суботу травня. У День Європи жителі України відзначають день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту. І воно дуже важливе для нашої країни, так як ми обрали курс на євроінтеграцію та вступ до Європейської спільноти.

День Європи відзначили і в нашому місті. Зокрема в загальноосвітніх закладах провели виховні години «Наш європейський дім», «Імідж України в Європі», «Українська культура у контексті європейського та світового розвитку»,  «Ми пізнаємо Європу», «Україна – європейська країна»; уроки - конференції «Європейська музична культура», «Пізнаємо Європу через її культурне надбання»; засідання круглих столів «Готовність України до вступу в Євросоюз», «Що ми знаємо про Європейський Союз?»; інформаційні ярмарки: «Європейська інтеграція – шляхи дружби та співпраці», «Україна – ЄС: сучасний етап взаємовідносин», «Відкриваємо Європу»; вікторини «Країни та міста Європи», «Україна і Європа єдині», «Вивчай Європу – змінюй Україну!»; інтелектуально-літературний круїз «Країнами Європи», флеш-моб «Україна – це Європа» та низка інших цікавих заходів.

До відзначення Дня Європи  долучились і дошкільні установи, які провели; заняття «Україна на мапі Європи», гру – уяву «Подорожуємо країнами Європи», експрес-екскурсію «Віртуальна  подорож  Європейськими  країнами», виставки  дитячих  малюнків  «Європа  очима дітей» та «Я живу в Європейській країні»,  спортивні  розваги «Ігри  народів  Європи», музичні  флешмоби  «День  Європи» та «Маленькі Європейці».

Велике зацікавлення в учасників заходів викликала віртуальна подорож: «Культурні столиці Європи», яку провели для своїх читачів працівники бібліотеки для дорослих.  Змістовною  вийшла мультимедійна презентація: «Вивчай Європу — змінюй Україну» та  слайд презентація: «Афіни - Всесвітня столиця книги 2018», а учасники  інтелект-гри  «Знай про Європу більше» вразили своїми знаннями про європейські країни.

Відвідувачі бібліотеки для дітей мали можливість ознайомитись з матеріалами,  розміщеними в  інформаційному куточку «В Європу з Україною в серці».

Історія свята:

Відправною точкою на шляху до встановлення Дня Європи вважається Декларація Шумана.

9 травня 1950 року в Парижі міністр закордонних справ Франції Робер Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військової техніки) та віддати їх в управління нової наднаціональної структури. Це стало «наріжним каменем Європейської федерації». Завдяки об’єднанню економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів європейські країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що і забезпечило мир в Європі.

Три з половиною десятиліття тому на Міланському саміті 1985 лідери ЄС вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно відзначати «День Європи».

Інформація відділу з питань внутрішньої політики