gerbuk.JPG

Щороку кожної третьої неділі травня мільйони людей в усьому світі відзначають Всесвітній День пам’яті людей, які померли від СНІДу. У цей день згадують людей, які померли від СНІДу, висловлюють надію на те, що вірус все-таки буде подолано, а також виявляють солідарність з тими, хто сьогодні живе з ВІЛ- інфекцією.

Ватутінський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді щороку проводить широкомаштабну акцію до Дня пам’яті людей померлих від СНІДу в рамках якої в цьому році було проведено: цикл тренінгових занять для членів Благодійної організації «Єдність та порозуміння», вуличну акцію під час якої , волонтери  розповсюджували  інформаційно- освітні матеріали та робочу зустріч.

21 травня 2018 року в кабінеті «Довіра» Ватутінської міської лікарні відбулося відбулася робоча зустріч фахівців, які працюють в напрямку профілактики та протидії ВІЛ/СНІДу «Пам’ятати, щоб жити». На заході були присутні лікар-інфекціоніст Вікторія Дремлюга, інспектор з санітарної освіти Оксана Бурімова, директор міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Алла Чорнобай, начальник служби в справах дітей Надія Оришич, фахівці із соціальної роботи Юлія Коваленко, Тетяна Ільченко та Олег Пастушенко, голова правління Благодійної організації «Єдність та порозуміння» Наталія Ткаченко .

Розпочала  засідання директор міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Чорнобай Алла словами Ганни Франк, яка колись написала у своєму щоденнику: «Подивіться, як одинока свічка може і кидати виклик темряві, і викривати її». Вона зазначила, що сьогодні ми кажемо, що маленька свічка, світлої пам’яті про людей, які померли від СНІДу, може кинути виклик темряві байдужості; сьогодні ми кажемо, що кожна людина, яка взяла на себе відповідальність за своє життя, викрила темряву незнання та страху ;кожна людина, яка проявила толерантне ставлення до людей, які живуть з ВІЛ, пролила світло на темряву жорстокості та неприйняття ; кожен, хто зараз робить все можливе, щоб зупинити епідемію ВІЛ/СНІД, робить найкращий жест, яким можна вшанувати пам’ять тих, хто помер від СНІДу; сьогодні ми хочемо привернути увагу суспільства до проблеми епідемії ВІЛ/СНІДу.

„На даний час великою стратегічною метою є зміна стандартизованого упередженого ставлення до ВІЛ-позитивних людей” – зазначила Вікторія Дремлюга, додавши, що для досягнення цієї мети необхідно, по-перше, надавати медичну, соціальну, психологічну та юридичну допомогу людям, які вже уражені ВІЛ-СНІДом, та їх близькому оточенню. По-друге, потрібно формувати здорове суспільство шляхом профілактичної роботи громадських та релігійних організацій, ЗМІ, організацію гуманітарних сфер. Лише спільна робота дасть результат і здорове повноцінне життя в подальшому.

В ході зустрічі присутні обговорили тактику та стратегію співпраці неурядових організацій з державними установами, обмінялися думками щодо проведення заходів з покращення якості життя людей, які живуть з ВІЛ. В результаті роботи всі учасники зустрічі прийшли до спільного висновку ,про те що діяльність спрямована на покращення послуг представникам груп найвищого ризику, повинна передбачати всеохоплюючий підхід, який включає навчання, наближення послуг до тих, хто їх потребує, адвокацію, а також зміну поведінки на менш ризиковану, що сприятиме зниженню рівня стигматизації, пов’язаної з ВІЛ, яка часто є перешкодою в отриманні медичних та соціальних послуг.

Інформація Ватутінського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді