gerbuk.JPG

Щороку у третю неділю травня у нашій державі вшановують пам’ять мільйонів людей, яких жорстокий тоталітарний режим у 1937-1938 роках без суду і слідства визнав винними у тому, що вони українці, що вони люблять свою землю і вміють на ній працювати. Усі вони стали «ворогами народу», «неблагонадійними», і несли загрозу існуванню сталінського режиму, тому їх розстрілювали, засилали у безлюдні землі, ув’язнювати у концтабори.

20 травня на кладовищі села Скаливатка біля пам’ятного знаку жертвам політичних репресій відбувся жалобний мітинг, в пам’ять про ті страшні події. Вшанувати закатованих, розстріляних синів і доньок України прийшло чимало небайдужих людей. Серед них: міський голова Олександр Лисюк, секретар міської ради Сергій Бабюк, депутати міської ради, працівники структурних підрозділів виконавчого комітету, міської ради, мешканці села Скаливатка та міста Ватутіне.

Про страшні події в ті роки на Україні, про хвилю репресій яка прокотилася і на Звенигородщині розповіла директор будинку культури села Скаливатка Ніна Гаркавенко. Вона зазначила, що на Україні вістря репресій було спрямоване проти інтелігенції, працівників органів влади, внутрішніх справ, військовослужбовців, селян різних прошарків. Не оминула хвиля репресій і мешканців Скаливатки. З трепетом в голосі та сльозами на очах Ніна Андріївна згадала прізвища односельчан, які були страчені органами НКВС.

Затамувавши подих присутні слухали матеріали із архівної справи жителя Скаливатки Хоменка Василя Юрійовича, який за вироком «трійки» був розстріляний 4 травня 1938 року.

Згідно з розсекречених архівів і документів СБУ, в Україні з 1935 по 1951 рік жертвами політичних репресій стало понад 2 млн. 800 тис. людей. Події 1937 – 1938 років історики назвали періодом «Великого терору», жахіття якого українці винесли на своїх плечах.

«Сучасна українська держава засуджує прояви агресії у XXI столітті. Український народ ціною життя тисяч патріотів сьогодні відстоює право на своє мирне майбутнє і майбутнє Європи, і тому солідарний з усім народами, які постраждали і продовжують зазнавати страждань від тоталітарних режимів, зокрема кремлівського. Так на загарбаних Російською Федерацією українських територіях запанували репресії проти українців, кримських татар, усіх, хто вважає Україну своєю Вітчизною» - зазначила Ніна Андріївна.

Хвилиною мовчання та покладанням квітів до підніжжя пам’ятного знаку присутні вшанували пам'ять про жертви політичних репресій і всіх загиблих за волю і незалежність України.

Інформація відділу з питань внутрішньої політики