UAEU2.JPG

За оцінкою  міжнародних експертів децентралізація є однією з найуспішнішою реформою в Україні. На сьогодні вже створено більше 700 об’єднаних територіальних громад, з яких 26 в Черкаській області. Але  на Звенигородщині до цього часу не створено жодної, хоча Ватутінська міська рада ще у 2015 році однією з перших в області розпочала  процедуру по створенню ОТГ. Та, на жаль, не знайшла в цьому питанні підтримки від навколишніх сіл, за виключенням села Чичиркозівки, депутати сільської ради якої спочатку надали згоду на об’єднання, а згодом призупинили дію свого рішення.

Питанню об’єднання територіальних громад було присвячено  засідання «круглого столу», що відбулось 17 травня в сесійній залі Ватутінської міської ради і в якому взяли участь запрошені голови та представники депутатського корпусу сільських рад Стецівки, Чичиркозівки, Юрківки, депутати міської ради, громадськість міста  Ватутіне та навколишніх сіл, а також представники Звенигородської райдержадміністрації.

На початку зібрання міський голова Олександр Лисюк представив спеціалістів з обласного центру: головного спеціаліста Департаменту регіонального розвитку Черкаської ОДА Олену Ковальську, та експерта по об’єднанню територіальних громад Черкаського відокремленого підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування Сергія Гончара, які мають багатий досвід з питання, що обговорювалось на засіданні.

Олена Ковальська розповіла про ситуацію з об’єднанням громад, про те, яка робота ведеться в громадах, що об’єднались,  привела приклади з власного досвіду, адже нещодавно тривалий термін була сільським головою села Балаклея Смілянського району. Надала не тільки роз’яснення щодо вимог закону, а й озвучила переваги створення громад, а також  навела конкретні докази, що об’єднання приносить позитивні результати та веде до укріплення і розвитку громади.  

Зупинилась і на перевагах, які матимуть села в разі створення Ватутінської міської об’єднаної громади.  Олена Миколаївна наголосила, що в разі об’єднання інфраструктурна субвенція надходитиме тільки на сільське населення і буде використовуватись виключно на потреби села, на яке вона розрахована. Тому від об’єднання виграє саме сільське населення. Навела цифри, які найкраще це підтверджують. Наприклад з 2015 року три села, які відповідно до перспективного плану включені до Ватутітнської ОТГ, могли б отримати додаткових коштів в сумі 11 мільйонів 700 тисяч, які безповоротно втрачені.

До обговорення долучився Сергій Гончар. Він зокрема зазначив, що ця реформа йде уже не перший рік, та попри це у людей, особливо сільської місцевості, до цього часу немає повної та достовірної інформації про переваги, які для них принесе об’єднання. Тому працівники їх центру й проводять інформаційну роботу з населенням області, щоб показати переваги, навчити керувати та організовувати роботу громад, що об’єднались, допомагають у розробленні стратегій розвитку, без яких успішно громади розвиватись не можуть.

Він висловив думку, що в наступному році ті громади, які не об’єднаються добровільно, можуть бути об’єднані примусово – про це все частіше звучить з уст вищого керівництва держави. Але ж фінансова підтримка на розвиток громад передбачена лише відповідно до закону «Про добровільне об’єднання громад», тому зараз якнайшвидше потрібно скористатися можливістю отримання фінансової допомоги як від держави, так і від міжнародних організацій, які підтримують дану реформу в Україні. Сергій Миколайович також розповів, що при вирішенні питання щодо виділення коштів на реалізацію проектів, перевага надається саме ОТГ.

Про те, як буде розвиватись освітня та медична галузі, розповіли начальник відділу освіти Сергій Бурбело та головний лікар міської лікарні Іван Павленко.

З обговорюваного питання виступили також депутати міської ради Тетяна Піскун, Євгеній Підцерковний, Олег Ступник та Ганна Тростянська.

Висловила свою думку з приводу об’єднання голова села Юрківки Валентина Цегельна, та повідомила, що наступної суботи, 26 травня о 13.00, в селі буде проведено обговорення для того, щоб почути думку юрківчан на сьогоднішній час, так як раніше більшість жителів села об’єднання не підтримували.

Дуже прикро, що на «круглому столі» не виступили представники Стецівської та Чичиркозівської рад, які дочасно покинули зібрання,  тому які настої щодо об’єднання переважають в цих громадах для присутніх залишилось загадкою.

Олена Ковальська та Сергій Гончар відповіли на запитання, які ставили учасники зустрічі.

Олександр Борисович подякував гостям за надану важливу інформацію, присутнім за активну участь у заході та висловив сподівання, що цього року таки буде створено нашу об’єднану громаду і від цього всі тільки виграють.

Інформація відділу з питань внутрішньої політики