gerbuk.JPG

17 травня – День вишиванки, який відзначається у третій четвер травня. До відзначення цього народного свята долучились і працівники міської ради і виконавчого комітету, які сьогодні прийшли на роботу в одязі, оздобленому українською вишивкою.

Дуже приємно, що цього дня у вишитих речах ми бачили  багато відвідувачів виконкому, депутатів міської ради, зустрічали дорогою на роботу діток та дорослих. І з кожним роком, кількість людей, які віддають перевагу українській вишиванці, як  елементу одягу, збільшується.

Вишиванка для українця – це яскраве відображення нашої особливої національної традиції, єдності і культурного відродження всього багатонаціонального українського народу. Це символ, який зберігає його коріння, ідентичність, розуміння себе. Це наша історія: міфологія, релігія, давнє мистецтво наших предків, душа нашого народу.

Цікаво, що кожен регіон України має свої неповторні елементи вишивки, в яких відображаються унікальні риси, притаманні саме тому, чи іншому краю.

Історія вишиванки своїми витоками сягає в незапам’ятні часи. Ще за свідченням знаменитого давньогрецького історика, географа і мандрівника Геродота, елементами вишиванки був прикрашений одяг скіфів, які проживали в наших землях в період VIII ст. до н. е. - IV ст. н. е. Знаменитий арабський мандрівник X ст. у своїх розповідях також згадує про русів, які носили вишитий одяг.

У ході сучасних досліджень, наприклад, на Черкащині були знайдені срібні бляшки з фігурками чоловіків, датування знахідок VI ст., дослідження яких показали ідентичність елементів одягу і орнаменту вишивки українського народного костюма XVIII-XIX століть.

Інформація відділу з питань внутрішньої політики