UAEU2.JPG

За 2 місяці поточного року громадяни в рамках реалізації проекту «Я МАЮ ПРАВО!» отримали 33 тисячі консультацій фахівців юстиції та системи безоплатної правової допомоги. Здебільшого допомогу надавали в рамках роботи мобільних пунктів безоплатної правової допомоги та гарячими телефонними лініями при головних територіальних управліннях юстиції.

З початку року було запущено нову ініціативу – «Я МАЮ ПРАВО на виконання судового рішення». Розроблено покрокові інструкції для стягувачів та для боржників, в яких роз’яснюються їхні права та даються вказівки, що і як слід зробити та куди звернутися для того, щоб домогтися виконання судового рішення. Також проводяться освітні заходи, надається безоплатна кваліфікована допомога, працюють мобільні пункти консультування, розробляються та поширюються відповідні інформаційні матеріали.

Спільними зусиллями головних територіальних управлінь юстиції, Координаційного центру з надання правової допомоги, обласних державних адміністрацій було проведено близько 15 000 правопросвітницьких заходів. За цей період громадянам надано понад 35 тисяч інформаційних буклетів правової тематики.

У 2018 році проект «Я МАЮ ПРАВО!» продовжить реалізацію ініціатив, спрямованих на захист прав дітей та жінок та протидію насильству. Пріоритетом також залишається захист прав підприємців при взаємодії з правоохоронними органами. Новим напрямком стане захист права на виконання судового рішення.

Нагадаємо, у рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!» надійшло більше 880 тисяч звернень. Основними напрямками реалізації ініціативи в 2017 році стали захист прав дітей та жінок, аграріїв та підприємців, протидія корупції у вищих навчальних закладах, порядок вирішення спору та оформлення субсидій.

У всіх регіонах країни було відкрито антирейдерські аграрні штаби, до яких увійшли представники органів юстиції, місцевої влади та правоохоронці. На «гарячі лінії» штабів надійшло 583 дзвінки, розглянуто 465 звернень із загальних питань, з яких 120 стосувалися питань рейдерства.

В рамках проекту в дію вступили Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів», який посилює відповідальність злісних неплатників аліментів, та Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування», спрямований на захист прав підприємців при взаємодії з правоохоронними органами.

Інформація Ватутінського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану