UAEU2.JPG

Високий рівень життя у розвинених європейських країнах й одночасне зубожіння більшості населення у власній країні зумовили міграцію багатьох українців у пошуках кращої долі. Однією з проблем є нелегальне перебування громадян за кордоном і їх незахищеність. До того ж, значний відсоток серед мігрантів складає молодь. Основною причиною, яка спонукає молоду людину шукати іншу роботу є низький рівень оплати праці та неповна зайнятість.

Працюючи нелегально, працівник не зможе належним чином захистити свої права: право на нормальні умови роботи та проживання, право на відпочинок, вихідні, право на виплати в разі втрати працездатності. Крім того, заробітна плата нелегального працівника може бути набагато меншою, ніж заробітна плата працівника працюючого легально.

Тому з метою застерегти та попередити шукачів роботи про небезпеку, яка чекає на них у разі нелегального працевлаштування не тільки у своїй країні, а й за кордоном стало проведення  11 квітня 2017 року у Ватутінській міській філії Черкаського обласного центру зайнятості семінару «Запобігання  нелегальній трудовій міграції, протидія торгівлі  людьми».

«Торгівля людьми, на жаль, сьогодні залишається поширеним явищем, вона є злочином, що грубо порушує права людини. Використовуючи економічні негаразди, високий рівень безробіття (особливо серед жінок) та недосконалість правового захисту, злочинці створили досить добре організовану мережу з переправи українських громадян за кордон з метою так званого «працевлаштування», - наголосила Лукашенко Світлана Олександрівна, провідний фахівець з соціальної роботи ЦСССДМ.

Учасники семінару отримали інформацію про форми торгівлі людьми, методи вербування та експлуатації людини, небезпечні випадки працевлаштування за кордоном та реалії, з якими стикаються трудові мігранти. Також, дізнались про порядок в’їзду – виїзду громадян України за кордон, легальне та нелегальне працевлаштування, консульський захист людей, корисні поради для тих, хто зібрався за кордон та контактні дані Міжнародних організацій по протидії торгівлі людьми.

Наприкінці заходу Світлана Олександрівна запропонувала переглянути фільм «Життя на продаж».

Інформація Ватутінської міської філії Черкаського обласного центру зайнятості