UAEU2.JPG

У п’ятницю, 30 березня, відбулись громадські слухання з питання перейменування вулиць міста: Гайдара, Жовтневої та Островського на які прибуло 76 жителів міста.

Після вирішення всіх процедурних питань, секретар міської ради Сергій Бабюк  надав присутнім інформацію про те, що спричинило перейменування та розповів про заходи, які були проведені міською владою  з цього питання.

Зокрема Сергій В’ячеславович  повідомив, що перейменування проводиться на виконання вимог листа Українського інституту національної пам’яті від 25.09.2017 №01/1866, який надійшов на нашу адресу після опрацювання ними листа голови ГО «Ветеранів АТО та волонтерів Ватутінської громади» стосовно необхідності перейменування окремих об’єктів топоніміки нашого міста (34 вулиці).

На виконання листа Інституту національної пам’яті в місті провели вивчення громадської думки, шляхом зібрання пропозицій від мешканців громади. Свої пропозиції надали 583 особи. Також були проведені виїзні зустрічі з мешканцями вулиць, які підлягали під перейменування.

Далі виступили учасники слухань. Вони приводили аргументи, на підставі яких, на їх думку, вулиці перейменовувати не потрібно. Зокрема старожили розповідали, що вулиця Жовтнева була так названа в зв’язку з тим, що в жовтні на ній розпочали перші забудови і з подіями Жовтневої революції ніяк не пов’язана.

Також були пояснення і стосовно Островського. Наголошувалось, що ніде не вказано, що вулиця носить ім’я Миколи Островського, а в історії є багато видатних особистостей, які носили прізвище Островський і під закон «про декомунізацію» ці особи не підпадають.

З питання перейменування виступив Євгеній Підцерковний, який зачитав лист, який надійшов з Українського інституту національної пам’яті, та зазначив, що перейменування є обов’язковим.

Однак більшість присутніх на слуханнях пропозицію щодо перейменування вулиць   не підтримали, як і не підтримали нові назви, запропоновані комісією з найменування та перейменування назв вулиць, провулків, проспектів, площ, скверів та споруд у м. Ватутіне та с.Скаливатка. Пропонувалось вулицю Гайдара перейменування на вулицю Щастя, вулицю Жовтнева на вулицю Василя Стуса, вулицю Островського – на В’ячеслава Чорновола або Шахтинська.

Остаточне рішення з даного питання будуть приймати депутати міської ради на пленарному засіданні.

Інформація відділу з питань внутрішньої політики