UAEU2.JPG

Відповідно до  Сімейного кодексу України, батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття,  якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

За домовленістю між батьками дитини той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі.

Для цього батьки мають право укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати.

Договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується.

 У разі невиконання одним із батьків свого обов'язку за договором аліменти з нього можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса.

Якщо відсутня домовленість, тобто батьки не можуть дійти взаємної згоди та  визначитися щодо розміру аліментів, той з батьків з ким проживає дитини може звернутися до суду із позовною заявою або заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів на утримання дитини (дітей).

Відмінність позовної заяви і судового наказу про стягнення аліментів :

Суд розглядає заяву про видачу судового наказу  протягом п’яти днів з дня її подачі до суду.

Позовна заява розглядається судом не пізніше ніж через шістдесят днів з дня відкриття провадження у справі (за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п’яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків).

Судовий наказ про стягнення аліментів може бути виданий у двох випадках:

- коли заявлено вимогу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину, якщо ця вимога не пов’язана із встановленням чи оскарженням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб;

-  заявлено вимогу про стягнення аліментів на дитину у твердій грошовій сумі в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо ця вимога не пов’язана із встановленням чи оскарженням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб.

У позовній заяві позивач може заявляти й інші вимоги, що не порушують норми передбачені сімейним кодексом щодо стягнення аліментів.

Судовий збір за подання позовної заяви та заяви про видачу судового наказу про стягнення аліментів не сплачується.

Як до позовної заяви, так і до заяви про видачу судового наказу додаються докази, які підтверджують обставини викладені у заяві. Такими доказами є:

1. Копії документів, які підтверджують особу позивача, заявника ( паспорт, ідентифікаційний номер).

2. Копія свідоцтва про шлюб ( при наявності), або копія свідоцтва про розірвання шлюбу чи рішення суду про розірвання шлюбу.

3. Копія свідоцтва про народження дитини. Якщо дитина народилася не в офіційному шлюбі, то подається копія витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, де  передбачено яким чином вказаний батько дитини ( батько записаний зі слів матері, визнання батьківства).

4. Довідки про доходи позивача, заявника. А також, при наявності, інформація про доходи відповідача, боржника, наявність у нього рухомого і нерухомого майна.

5. Довідка про склад сім ї, в якій зазначено, що дитина перебуває на утриманні позивача, заявника. Таку довідку видає орган місцевого самоврядування ( міська рада, сільська рада) за місцем проживання.

5. Інші докази, які підтверджують, що відповідач, боржник не надає матеріальну допомогу на утримання дитини ( дітей).

Розгляд заяви про видачу судового наказу проводиться без судового засідання і повідомлення заявника і боржника.

Розгляд позовної заяви відбувається за участю позивача і відповідача або їх законних представників.

Судовий наказ про стягнення аліментів та Виконавчий лист за рішенням суду про стягнення аліментів направляються особою, на користь якої стягнені аліменти до державної виконавчої служби за місцем проживання боржника (особи, з якої стягнено аліменти) для їх подальшого виконання.

Отримати більш детальну інформацію щодо стягнення аліментів можна у відділі «Звенигородське бюро правової допомоги» за адресою: м.Звенигородка, пров. Віктора Погорілого, 1 (2-й поверх), тел.: 2-14-98.