UAEU2.JPG

27 березня у Києві під час круглого столу «Порушення і втрати у сфері телерадіомовлення в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі після окупації: шляхи захисту національних інтересів і прав громадян» голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко, Перший заступник Міністра інформаційної політики Еміне Джапарова і член Нацради Сергій Костинський презентували Звіт про захоплений радіочастотний ресурс України і втрати, яких зазнали українська держава та телерадіокомпанії внаслідок окупації Криму.

Учасники заходу обговорили наслідки окупації півострова та механізми захисту національних інтересів у сфері телерадіомовлення в Криму.

«Починаючи з 2015 року разом з Мінінформполітики системно розвиваємо українське мовлення на підконтрольні і тимчасово окуповані території. Публікація Звіту – це відкриття “другого фронту” з метою захисту телерадіоінформаційного простору України. Вважаю, що цей документ може лягти в основу нових санкційних списків, фігурантами яких стануть російські «псевдо-медіа» та їхні керівники. Оскільки внаслідок інформаційної окупації майже 2 млн громадян України, що проживають на півострові, були позбавлені права на вільний доступ до інформації та отримання достовірної інформації з різних джерел», – зауважив Юрій Артеменко.

Ефірне мовлення українських телеканалів і радіостанцій на території півострова було повністю припинено протягом 2014 – першої половини 2015 років.

«Першим кроком окупанта в Криму стало відключення українського мовлення та контроль над теле-і радіосигналом. Натомість, у порушення всіх міжнародних норм, на українські частоти визнані Міжнародним Союзом електрозв’язку (МСЕ, ООН, Женева) були заведені російські пропагандистські ЗМІ. У порушення Статуту МСЕ нині оголошуються конкурси на частотний ресурс України та віддаються російським державним або приватним ЗМІ.  Другим кроком у знищенні свободи слова стало  унеможливлення роботи незалежних українських ЗМІ та журналістів, серед яких такі найбільші телерадіокомпанії Криму, як  ТРК «Чорноморська» і ATR. Загалом більше 10 українських ЗМІ із десятками журналістів були змушені покинути півострів. Частина кримських редакцій була закрита.  Сьогодні ж тиску та репресій вже зазнає громадянська журналістика, яка як явище виникла в результаті сотень обшуків та репресій», - зазначила Еміне Джапарова.

За інформацією Національної ради і Міністерства інформаційної політики, через окупацію 39 українських радіостанцій і 31 український телеканал повністю втратили можливість здійснювати мовлення в Криму.

Інформація Міністерства інформаційної політики