UAEU2.JPG

Діяльність кабінету «Довіра» щодо виконання міської цільової соціальної програми  протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, доступ до програми замісної підтримувальної терапії (ЗПТ)  споживачів ін’єкційних наркотиків та забезпечення безперервності їх лікування в місті, стан епідемічної ситуації та виконання завдань і заходів з протидії захворюванню на туберкульоз за 2017 рік та 1 квартал 2018, впровадження механізму соціального замовлення соціальних послуг, що надаються людям, які живуть з ВІЛ, туберкульозом, особам з числа груп ризику недержавними організаціями - ці важливі питання були розглянуті 26 березня  на засіданні координаційної ради з питань протидії туберкульозу, ВІЛ – інфекції та СНІДу, яке провела заступник міського голови Таїсія Дудник.

У вступному слові Таїсія Іванівна охарактеризувала проблемні питання, які мають місце щодо захворюваності на туберкульоз та ВІЛ-інфекцію/СНІД, завдання, які стоїть перед місцевою владою у забезпеченні доступу населення до діагностики, хворих до лікування соціально небезпечних інфекцій, представників груп підвищеного ризику до участі у профілактичних програмах.

Про роботу кабінету «Довіра» при міській лікарні щодо виконання міської цільової соціальної програми  протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2016-2018 роки розповіла лікар-інфекціоніст Вікторія Дремлюга. В своєму виступі вона зазначила, що під диспансерним наглядом на 01.01.2017 року перебувало 64 ВІЛ – інфікованих осіб. За статистичними даними м.Ватутіне займає третє місце в області по кількості ВІЛ інфікованих осіб і показник захворюваності перевищує середньо обласний. Протягом року на «Д» облік взято 9 осіб, знято з обліку 8 осіб, з яких 7 в зв’язку зі смертю, 1 через зміну місця проживання. На кінець року на обліку перебувало 67 осіб, з них 4 дітей (1 дитина з підтвердженим статусом, 3 дітей в стадії підтвердження). З 67 осіб – 38 заражені статевим шляхом, 27 парентеральним. З них 51 особа отримує аретровірусну терапію.

Лікар-нарколог Павло Піщаний проінформував про доступ до програми замісної підтримувальної терапії споживачів ін’єкційних наркотиків та забезпечення безперервності їх лікування в місті. Він  зазначив, що сайт замісної підтримувальної терапії в місті працює з 2009 року. На сьогоднішній день терапію отримує 13 осіб. Видача замісної підтримувальної терапії відбувається щодня, також у вихідні та святкові дні. Споживачів ін’єкційних наркотиків, які потребують терапії, але не введені в  програму не має. Всі отримують необхідне лікування та обстеження.     

Ольга Сотнікова, лікар-фтизіатр, доповіла про стан епідемічної ситуації та виконання завдань та заходів з протидії захворюванню на туберкульоз за 2017 рік та 1 квартал 2018. В своєму виступі вона зазначила, що з метою профілактичних оглядів флюорографічно було оглянуто 4917 осіб віком 15 років і старше. При профілактичній флюорографії вперше діагностовано 1 хворий на туберкульоз легень.  Методом туберкуліно діагностики за 2017 рік оглянуто – 1262 дітей віком з 4 до 14 років, при плані – 1949.

Також Ольга Василівна зазначила, що вакцинація вакциною БЦЖ за 2017 рік виконана лише на 87,8 %. Серед дитячого населення група ризику щодо захворювання на туберкульоз становить 261 особа. Випадків активного туберкульозу немає. За 2017 рік на туберкульоз захворіло 8 осіб, проти 10 у 2016, тобто відмічається зниження захворюваності.

Секретар ради, директор міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Алла Чорнобай поінформувала про значення, завдання соціального замовлення з надання соціальних послуг населенню які цього потребують, процедурні моменти з його впровадження, згідно законодавчих та нормативних актів затверджених в Україні.

Алла Анатоліївна зазначила, що в нашому місті процедура замовлення соціальних послуг не проводилась. Проте зауважила, що впровадження такої процедури можливе за наявності відповідного фінансового ресурсу передбаченого в бюджеті міста.

У разі залучення бюджетних коштів до фінансування соціальних послуг, які надаються недержавними суб’єктами, місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування на конкурсній основі із недержавними суб’єктами укладають договір щодо умов фінансування та вимог до обсягу, порядку і якості надання соціальних послуг.

Голова координаційної ради за результатом розгляду питань порядку денного поставила завдання та висловила сподівання, що рішення, які прийняті на засіданні Ради, допоможуть у їх вирішенні.

Інформація Ватутінського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді