UAEU2.JPG

На засіданні ради з питань безпечної життєдіяльності населення, яке минулої п’ятниці відбулось під головуванням першого заступника міського голови Юрія Кубявки, представники управління Держпраці у Черкаській області надали цікаву і важливу інформацію з питань, що стосуються забезпечення схоронності здоров’я і життя людей під час виконання професійних обов’язків.

Зокрема головний державний інспектор  відділу нагляду в АКП та СКС управління Держпраці у Черкаській області Василь Штанько доповів про стан виробничого травматизму,  промислової безпеки та охорони праці в області за 2017 рік. Згідно оперативних даних на території Черкаської області упродовж  січня - грудня 2017 року на виробництві було травмовано 95 осіб проти  89 у 2016 році (+6).

Загальна кількість нещасних випадків, пов’язаних із виробництвом, збільшилась на підприємствах: транспорту на 5 випадків; виробництва деревини на 4 випадки; житлово-комунального господарства на 4 випадки; лісового господарства на 2 випадки; металургійної промисловості на 1 випадок; пошти та зв’язку на 2 випадки.

Смертельно травмовано 16 працівників проти 9 за відповідний період минулого року.

Найбільш травмонебезпечними місяцями 2017 року були: по загальному травматизму – серпень, листопад; по смертельному травматизму – липень, листопад.

Руслана Зубрицька, головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці управління Держпраці в Черкаській області, надала інформацію про результати проведення профілактичних медичних оглядів працюючих у шкідливих умовах у 2017 році та організацію проведення медоглядів у 2018 році, а також про стан професійної захворюваності на підприємствах АПК області у 2017 році.

Вона  зазначила, що на сьогоднішній день проблемним питанням залишається неправильна організація проведення періодичних (попереднього) медичних оглядів та безвідповідальне ставлення працівників до їх проходження. Процедуру проведення медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці, або таких, де є потреба у професійному доборі та осіб віком до 21 року визначено Наказом №246 від 21.05.2007 «Порядком проведення медичних оглядів працівників певних категорій».

Медогляди поділяють на: попередні — їх проходять під час прийому на роботу; періодичні — протягом трудової діяльності. Позачергові медичні огляди роботодавець організовує за власний кошт та у випадках звернення працівника, якщо він вважає, що погіршення стану його здоров'я з умовами праці або за своєю ініціативою, якщо стан здоров'я працівника не дає змоги йому виконувати трудові обов’язки.

За оперативними даними  на території Черкаської області за 2017 рік  зареєстровано 8 професійних захворювань, із них: м. Ватутіне – 1, Катеринопільський р-н -1, Тальнівський р-н -2, Черкаський р-н -3, Чорнобаївський -1.

Професійне захворювання зареєстровано на ПАТ «Ватутінський комбінат вогнетривів». Основним шкідливим чинником є вібрація, супутніми -  шум та мікроклімат.

Головний державний інспектор сектору з питань експертизи умов праці управління Держпраці в Черкаській області Галина Дяченко висвітлила питання щодо реалізації прав працівників на охорону здоров'я і безпечні умови праці, порядок проведення атестації робочих місць у шкідливих умовах. Згідно зі статтею 7 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-ХІІ працівники, зайняті на роботах з важкими та шкідливими умовами праці, безоплатно забезпечуються лікувально-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами, газованою солоною водою, мають право на оплачувані перерви санітарно-оздоровчого призначення, скорочення тривалості робочого часу, додаткову оплачувану відпустку, пільгову пенсію, оплату праці у підвищеному розмірі та інші пільги і компенсації, що надаються в порядку, визначеному законодавством. Якщо атестація не проводилася або проводилася несвоєчасно, працівники, зайняті на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, втрачають правові підстави для отримання від підприємства пільг та компенсацій передбачених законодавством. У разі погіршення стану здоров’я через дію шкідливих виробничих факторів працівник може звернутися до суду і вимагати відшкодування матеріального і морального збитку.

Згідно зі ст. 153 Кодексу Законів про працю України забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці покладається на керівників підприємств.

За інформацією управління Держпраці у Черкаській області