UAEU2.JPG

28 лютого на засіданні Громадської ради при виконавчому комітеті обговорили основні аспекти важливих реформ, які впроваджуються в Україні: пенсійної, медичної та освітньої, а також ознайомились з категоріями громадян, які мають право на пільги. Для висвітлення включених до порядку денного питань, на зустріч з представниками  громадських об’єднань були запрошені відповідні спеціалісти: начальник Ватутінського відділу обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області Олена Кодола, начальник відділу освіти Сергій Бурбело, головний лікар комунального закладу «Центр первинної медико – санітарної допомоги» Анастасія Петренко та начальник відділу персоніфікованого обліку пільгової категорії громадян управління праці та соціального захисту населення Світлана Стрижикоза.

Питання Пенсійної реформи в Україні прокоментувала Олена Кодола. Вона зазначила, що з 01.01.2018 року мінімальний страховий стаж для призначення пенсії в 60 років становить 25 років. З січня 2004 року для нарахування пенсії враховується  страховий стаж за даними персоніфікованого обліку. Для того, щоб до страхового стажу було зараховано один робочий місяць, сума внеску до Пенсійного фонду повинна бути не меншою, ніж та, що обчислена із мінімальної заробітної плати, тобто не менше розміру мінімального страхового внеску. Період відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку  включається до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску. Навчання у вищому навчальному закладі до 1 січня 2004 року зараховується до трудового стажу і автоматично стає страховим стажем. Якщо в людини не вистачає страхового стажу, його можна докупити щомісячно вносячи суму в розмірі 22 відсотка від мінімальної заробітної плати на день укладення договору добровільного страхування помноженої на 2. Також Олена Володимирівна наголосила, що з 1 січня поточного року відмінено вихід на пенсію за вислугою років.

Світлана Стрижикоза розповіла, що на сьогоднішній день пільгами можуть користуватися інваліди війни 1,2,3 групи, учасники бойових дій, учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, діти війни та деякі інші категорії громадян. Згідно законодавства людина може користуватися або пільгами або субсидіями. Світлана Миколаївна додала, що для інвалідів війни та учасників бойових дій передбачається відшкодування частини коштів, які були затрачені на поховання.

Про нововведення у медичній галузі розповіла головний лікар комунального закладу «Центр первинної медико – санітарної допомоги» Анастасія Петренко. Вона зазначила, що з січня поточного року розпочато перший етап реформування закладу – це його реорганізація у некомерційне комунальне підприємство. Далі потрібно придбати та налаштувати в роботу комп’ютерну техніку. Анастасія Григорівна зазначила, що сімейні лікарі вже ведуть роботу з набору пацієнтів, з якими будуть укладені договори про надання первинної допомоги. «З цього питання до лікарів закладу звертаються також мешканці навколишніх сіл, але пріоритет надається жителям міста, адже у нас немає достатньої кількості сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів, а закон передбачає, що кожен сімейний лікар має право обслуговувати не більше 2 тисяч пацієнтів» - наголосила головний лікар та закликала не зволікати з вибором свого сімейного лікаря.

На основних напрямках змін в галузі освіти акцентував увагу начальник відділу освіти Сергій Бурбело. Зокрема він повідомив, що Закон України «Про освіту» передбачає: термінологічні зміни; переоформлення установчих документів закладів освіти протягом п’яти років; систему забезпечення якості освіти, складовими якої є: система забезпечення якості в закладах освіти; система зовнішнього забезпечення якості освіти; система забезпечення якості в діяльності органів управління та установ, що здійснюють зовнішнє забезпечення якості освіти; доступ до якісної освіти дітей з особливими освітніми потребами шляхом створення класів інклюзивної освіти.; ліцензування освітньої діяльності закладів освіти; зміни в порядку атестації та управлінням закладами освіти, обрання їх керівників та призначення працівників освітніх закладів.

При обговорені питань порядку денного учасники засідання вкотре повернулися до питання об’єднання територіальних громад. Всі одностайно підтримали думку, що реформи, які впроваджуються в країні, розраховані на об’єднані громади і тому процесу створення об’єднаних громад не уникнути нікому. Але чим раніше це відбудеться, тим більше виграє громада. Перший заступник міського голови Юрій Кубявка зазначив, що всі повинні долучитись до інформування громадськості  щодо переваг об’єднання. 

Інформація відділу з питань внутрішньої політики