UAEU2.JPG

З метою забезпечення організації виконання Порядку взаємодії суб’єктів соціальної роботи із сім’ями та особами, які опинилися у складних життєвих обставинах, Ватутінським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді 23 лютого 2018 року було проведено семінар-навчання на тему: «Соціальна робота в умовах сьогодення».

На заході були присутні: заступник міського голови Таїсія Дудник, начальник служби в справах дітей Надія Оришич, завідувач сектору у справах сім’ї, дітей, молоді та спорту Валентина Дроздова, соціальний інспектор Управління праці та соціального захисту населення Юлія Забудська, медична сестра КЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Вишнева Катерина, заступники директорів, соціальні педагоги навчальних закладів міста, психологи дитячих навчальних закладів, а також працівники міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Під час семінару директор міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Алла Чорнобай презентувала в слайдах Постанову Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2013 р. №895 «Порядок взаємодії суб’єктів соціального супроводу сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах». Вона зауважила, що цей Порядок визначає механізм взаємодії суб’єктів, що надають соціальні послуги, та суб’єктів соціальної роботи із сім’ями, дітьми та молоддю (далі – суб’єкти) під час здійснення ними заходів щодо виявлення сімей з дітьми, що можуть потрапити у складні життєві обставини, надання соціальних послуг та здійснення соціального супроводу сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах.

Також під час свого виступу Алла Чорнобай зупинилася на функціях сім’ї та особливостях різних типів сімей, зазначивши, що ці знання дуже корисні для всіх суб’єктів соціальної роботи, передусім, як цінний діагностичний матеріал, який  допомагає розібратися у сильних та слабких сторонах життєдіяльності будь-якої родини.

 «Сьогодні своєрідним девізом працівників центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є захист дитини, допомога сім’ї, підтримка молоді, де виражено не лише коло питань, по яких можливо звертатися, а й сутність діяльності, де в роботі з кожною категорією населення робиться свій акцент», – почала свій виступ Тетяна Ільченко, провідний фахівець із соціальної роботи. Вона наголосила, що фахівець із соціальної роботи – це посередник між суспільством, соціальною групою, сім’єю та індивідом, головною метою якого є розібратися в ситуації і знайти вихід, використовуючи особисту ініціативу, власну працю та наявні ресурси. Вона також підкреслила, що тільки тісна співпраця із суб’єктами із соціальної роботи є запорукою швидкого досягнення позитивних результатів.

Під час обговорення провідний фахівець із соціальної роботи Світлана Лукашенко зосередила свою увагу на питанні раннього виявлення сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, з метою надання необхідної допомоги у вирішенні проблем (збереженні сімейного середовища для дитини, запобіганні вилученню дітей із сімей, допомозі соціально неадаптованим сім’ям у набутті навичок відповідального батьківства та пошуку власних ресурсів для самостійного розв’язання життєвих проблем сім’ї).

Підбиваючи підсумки семінару, можна зробити висновок: саме тісна співпраця суб’єктів соціальної роботи допоможе зменшити показник кількості сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах у місті. Адже спільна діяльність суб’єктів соціальної роботи у громаді сприяє запобіганню виникнення проблем та налагодженню добробуту родини з дітьми, проведенню профілактичної роботи з молоддю та соціальному захисту усіх категорій населення, які найбільше цього потребують. Необхідно здійснювати все можливе, щоб дедалі більше з’являлося соціальних історій з позитивними зрушеннями в сім’ях та зменшувались статистичні дані про кількість дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, вилучень та влаштування дітей в інтернатні заклади.

Заступник міського голови Таїсія Дудник своїм виступом підсумувала роботу семінару, наголосивши на необхідності вирішення проблем спільними зусиллями та на тому, що тільки тісна співпраця суб’єктів соціальної роботи допоможе вчасно виявити та вжити попереджувальних заходів щодо захисту прав дітей у складних життєвих обставинах.

Інформація Ватутінського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді