UAEU2.JPG

«Дай, Боже, нам любити Україну понад усе  сьогодні – маючи,  щоб не довелося потім гірко любити її, втративши» В’ячеслав Чорновіл

На Черкащині 2017-й рік оголошено роком В’ячеслава Чорновола і це має важливе значення не лише для вшанування пам’яті видатного нашого земляка, а й для кожного українця.

В’ячеслав Максимович  Чорновіл – відомий український політик, державний діяч, публіцист і журналіст. Він зміг об’єднати зусилля політиків і прагнення нації до творення власної держави.  Народився В’ячеслав Чорновіл 1937 року в селі Єрки (нині Катеринопільський район на Черкащині). Дитячі роки пройшли у Вільховці Звенигородського району, де нині функціонує музей-садиба його імені.

Український політик, публіцист, літературний критик, діяч руху опору проти зросійщення та національної дискримінації українського народу, політичний в'язень СРСР. Провідник українського національно-демократичного визвольного руху кінця 80-х — 90-х років, Герой України (2000, посмертно). Лауреат Державної премії України імені Тараса Шевченка (1996) — за збірки «Правосуддя чи рецидиви терору?», «Лихо з розуму», книгу «Хроніка таборових буднів», публіцистичні виступи в пресі. Премію присуджено у тому числі за твори, раніше інкриміновані як антирадянські. Лауреат Міжнародної журналістської премії імені Ніколаса Томаліна (1975). Ініціатор проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 р. та Акта проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 р.

Разом із іншими видатними діячами започаткував в Україні національно-визвольний рух шістдесятників та дисидентів. Засновник та головний редактор підпільного українського часопису «Український вісник». Член Української Гельсінської групи. Один із ініціаторів створення Української гельсінської спілки. Кілька разів ув'язнений за «антирадянську пропаґанду» (1967–1969, 1972–1979, 1980–1988). Перебував у мордовських таборах суворого режиму і на засланні. Сумарно пробув у неволі 15 років. У 1990-1992 рр. — голова Львівської обласної ради. Народний депутат України з березня1990р.
Кандидат у Президенти України на виборах 1991 р.

З 1992 р. і до смерті — голова Народного Руху України.

З жовтня 1991 — Гетьман українського козацтва.

З 1995 року член української делегації в Парламентській Асамблеї Ради  Європи.
Загинув 25 березня 1999 року за нез'ясованих обставин в автокатастрофі на шосе під Борисполем.   Він був справжнім лідером і патріотом  України, який боровся за неї усе життя, знав, що Україні потрібна демократія, потрібне визнання Голодомору, потрібна справедливість…

Пам'ять про невтомного і безкомпромісного борця за Україну продовжує жити серед людей. У будинку, де проживали його батьки (с. Вільховець Звенигородського р-ну), влаштовано музей. За ініціативи Народного руху України та Міжнародного благодійного фонду В'ячеслава Чорновола, у Києві (вул. Гончара, 33) створено кабінет-музей відомого правозахисника, політичного діяча, публіциста, журналіста.
  Пам'ятники відомому політичному діячеві встановлено в багатьох містах України, на його честь названо вулиці та провулки. Про життя невтомного борця за волю України знято документальні фільми.

У 2017 році відзначається 80-річчя від дня народження В’ячеслава Чорновола. 24 грудня  живі квіти ляжуть на могилу Героя України – людини, що поклала своє життя за право українського народу жити,  жити в незалежній і вільній державі.

«Якби мене запитали, чи жалкую я про те, як склалося моє життя, про 15 років, що відсидів, я б відповів: анітрохи. І якби довелося починати все спочатку та вибирати, я б обрав життя, яке прожив», - говорив В’ячеслав  Максимович в одному з інтерв'ю. 

29 листопада в приміщенні Ватутінської міської бібліотеки для дорослих відбувся вечір - вшанування пам’яті Героя України – В’ячеслава Чорновола. На вечір був запрошений Василь Стрижиус, директор садиби - музею Героя України В’ячеслава Чорновола.

Василь Васильович розповів присутнім учням 9 класу ЗОШ №6  про життєвий шлях уродженця Черкащини, згадав його сім'ю, юність, університетські роки, час заслання та політичну кар'єру, процитував записи Чорновола. Василь Стрижиус подарував  бібліотеці десятитомник праць В’ячеслава Чорновола, виданий Міжнародним благодійним фондом його імені.  Також  прочитав і свої вірші присвячені  В’ячеславу Чорноволу.

Свята земля Шевченкового краю

Героя – сина світові дала,

Життєве кредо – зло долаю,

Вкраїна в серці з ним була.

Мав розум світлий, душу чисту,

Скільки в житті було доріг,

А вибрав шлях важкий, тернистий,

По іншому іти не міг…(Василь Стрижиус)

На завершення заходу присутні слухачі та працівники бібліотеки подякували Василю Стрижиусу за змістовну розповідь та виявили бажання відвідати садибу-музей Героя України В’ячеслава  Максимовича Чорновола.

Інформація міської бібліотеки для дорослих