gerbuk.JPG

Для успішного вирішення будь-якої проблеми необхідно, перш за все, встановити причини її виникнення.  Звідки ж беруться безпритульні тварини? Відповідь начебто, зрозуміла – цуценята та котенята народжуються на вулиці від безпритульних собак та кішок. З цим важко не погодитись, проте це лише частина відповіді.          

Господарі позбавляються набридлих улюбленців, яких завели, не подумавши як слід. Дитині закортіло мати собаку - пухнастий колобок виріс, потребує уваги, прогулянок, а виявляється, що дитина не готова, а дорослі не мають часу. Добре, якщо люди підійдуть до ситуації відповідально і будуть шукати нових господарів. Але часто тварина опиняється на вулиці, поповнюючи ряди безпритульників.             Собаки, що загубилися. Міф про те, що добрий собака завжди знайде дорогу додому, м’яко кажучи, не відповідає дійсності. Зазвичай собаки губляться з вини знову ж таки господарів, що не вважають за потрібне користуватися повідком чи хоча б наглядати за своїм улюбленцем під час прогулянок. Тварина може чогось злякатися (особливо це актуально під час різноманітних свят із салютами), може погнатися за іншою собакою чи кішкою, або кобель може «взяти слід» тічної суки.            

Нерегульоване розмноження. Горе-господарі дозволяють своїй собаці народити хоча б один раз «для здоров`я», «бо шкода», «їй же хочеться мати діточок» - список мотивів можна продовжувати. Причому такі господарі впевнені в тому, що цуценята від їхньої собаки розлетяться немов гарячі пиріжки. Отже, сука народила, цуценята ростуть, а черги щось не видно. Виявляється, що у всіх родичів, сусідів, співробітників вже є або собака, або алергія на собачу шерсть. Час іде, і перспектива залишити собі всіх цуценят «господарів» не влаштовує. От і з’являються на смітниках коробочки із новими жителями вулиць.           

Як можна зарадити цій ситуації?  Тварину можна брати додому, лише ретельно зваживши свої можливості. Середній вік життя собаки або кішки – близько 10 років. Це не іграшка, яку можна в будь-який відкласти у бік, а жива істота, що потребує крім матеріальних, й інших витрат, зокрема чимало уваги та Вашого часу. Чи готові Ви в найближчі 10 років свого життя будувати плани, зважаючи на потреби нового члена сім’ї? Чи не є бажання завести кудлатого друга черговою примхою? Якщо Ви впевнені в тому, що собака або кішка має стати частиною Вашого життя, і врешті решт стаєте господарем тварини, запам’ятайте головний принцип поводження з нею – відповідальність. Не дозволяйте тварині гуляти в людних чи малознайомих місцях без повідка та ніколи не залишайте її без нагляду.            

Особливої уваги заслуговує питання розмноження.  Якщо Ви власник породистої тварини, що має племінну цінність, це одна справа. Тварина зареєстрована в клубі, і координацією цих питань займаються фахівці. 
Якщо ж Вашим улюбленцем є просто чудовий безпородний друг, найкращим виходом для Вас та для нього стане його стерилізація. Звісно, можна просто контролювати тварину в «небезпечний» період, проте це потребує додаткових зусиль з Вашого боку. Отже, безпритульні тварини не з’являються із повітря, за їх появою на вулицях завжди стоїть людська легковажність чи безвідповідальність. Тому звертаємось до жителів міста з прохання дотримуватись Правил утримання собак, котів та інших тварин.            

Існуюча практика регулювання чисельності безпритульних собак із введенням стандартів гуманного поводження з тваринами є неприпустимою з правової точки зору і  служить джерелом постійної соціальної напруги. Тому вирішення даної проблеми вимагає принципово іншого підходу, з урахуванням сучасних, біологічно ефективних, технологій контролю популяції безпритульних тварин та дотримання вимог чинного законодавства України.  Масове відловлювання та відстрілювання собак не вирішує проблеми епізоотичного контролю та ефективного регулювання їх чисельності, а його моральний та гуманний аспекти викликають численні і закономірні протести мешканців – оскільки порушують загальні принципи гуманізації та високої моралі здорового не криміналізованого суспільства, суперечать чинному законодавству України.

Регулювання чисельності тварин, що не утримуються людиною, але перебувають в умовах, повністю або частково створюваних діяльністю людини, проводиться відповідно до вимог Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» (далі – Закон).

Згідно ст. 16  Закону: «Регулювання чисельності  диких  тварин  і   тварин,   що   не утримуються  людиною,  але  перебувають  в  умовах,  повністю  або частково  створюваних  діяльністю  людини,  здійснюється  методами біостерилізації  або біологічно обґрунтованими методами,  а в разі неможливості їх застосування - методами евтаназії» та відповідно до пп. 2 п. 2 ст. 17 Закону: «Приміщення, де проводиться  умертвіння, повинно бути відокремлене від приміщення, де утримуються інші тварини».

Відповідно до п. 4 ст. 24 Закону: «Для забезпечення вилову та тимчасової ізоляції  собак,  котів та  інших домашніх тварин органами місцевого самоврядування можуть створюватися комунальні служби або підприємства з питань утримання та  поводження  з  тваринами  в  населених  пунктах відповідно до місцевих  програм  регулювання  чисельності  тварин  у   населених пунктах».

Рішенням Ватутінської міської ради від 04.07.2013 №39-14 /VI було затверджено «Програму поводження з  тваринами та регулювання чисельності безпритульних тварин в  місті Ватутіне на 2013 – 2017 роки».

На виконання завдань і заходів вищевказаної програми необхідно більше 750 тис. грн.. Відповідно до пункту 1 статті 15 Закону: «Для утримання безпритульних тварин створюються  притулки  для тварин». За відсутності коштів створити спеціалізований заклад для утримання безпритульних тварин немає змоги. Виконавчим комітетом Ватутінської міської ради проведено безліч перемовин з громадськими організаціями та органами виконавчої влади щодо врегулювання чисельності безпритульних тварин методами, які не суперечать чинному законодавству України.

В даний час розробляється нова Програма регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами, яка запрацює та забезпечить ефективне використання бюджетних коштів, зменшить кількість безпритульних тварин на вулицях міста та забезпечить спокій у суспільстві, підвищить рівень безпеки та комфорту для мешканців міста у тому разі, якщо всі жителі міста віднесуться до даної проблеми з усією відповідальністю.    

Враховуючи вищевикладене, просимо з розумінням поставитись до даної проблеми, яка сподіваємось найближчим часом буде вирішена спільними зусиллями.