gerbuk.JPG

Виконавчий комітет Ватутінської міської ради та Звенигородське управління по експлуатації газового господарства нагадує, що пильність та уважність при користуванні газом - запорука безпеки життя. Користування газом в побуті через невиконання правил безпеки може призвести до трагічних наслідків. Нагадуємо правила безпечного користування газом. 

Газ не має кольору і запаху. Для запобігання нещасних випадків у газ додають речовини зі специфічним запахом. Газ не токсичний, але при накопиченні в приміщенні за рахунок витиснення повітря може викликати задуху. Наявність у приміщенні газу та продуктів згорання можуть призвести до отруєння та задухи. Потрібно постійно слідкувати за працездатністю вентиляційних каналів та періодично їх чистити. Газ в суміші з повітрям вибухонебезпечний. Природний газ легше за повітря, при витоку він піднімається і накопичується у верхній частині приміщення.
Забороняється:
- користуватися несправними газовими приладами при наявності витоку газу; 
- залишати без нагляду працюючі газові прилади; 
- застосовувати вогонь для виявлення витоку газу. В приміщенні, де відчувається запах газу, не запалювати сірників, не вмикати/вимикати електричні прилади до ліквідації витоку газу; 
- прив'язувати до газопроводу мотузок і навантажувати його; 
- сушити білизну над газовою плитою; 
- закривати вентиляційні канали або захаращувати їх; 
- експлуатувати газові прилади при закритій квартирці та відсутності тяги у димовому і вентиляційному каналах; 
- використовувати для сну приміщення, де встановлені газові прилади; 
- проводити самостійний ремонт, перенесення або установку газових приладів; 
- самостійно проводити ремонт по реконструкції димових та вентиляційних каналів. Дані роботи виконуються тільки спеціалізованими підприємствами.

 Також просимо громадян, які користуються газобалонами установками не купуйте балони з газом на неспеціалізованих підприємствах та у сторонніх осіб, балон може виявитись несправним. Наслідки можуть бути трагічні.    

Не забувайте, що газ який є нашим помічником і до якого ми звикли необхідно купувати. Тому прохання до всіх споживачів природного газу - економно і раціонально використовуйте газ, не допускайте його перевитрат і вчасно розраховуйтеся.

Відчувши запах газу в квартирі, під’їзді, підвалі негайно:

  • припинити користуванням газовим приладами;
  • не запалюйте вогню і не куріть;
  • повідомте аварійну службу.

 До прибуття аварійної служби організуйте охорону загазованого приміщення, обов’язково провітріть його.

     Телефон аварійної служби 104

     Служба працює цілодобово.

ПАМ’ЯТАЙТЕ: Найменше порушення правил безпечного користування газовими приладами може стати причиною удушення, отруєння чадним газом, пожежі або вибуху, призвести до значних матеріальних збитків і смертельних наслідків.   

За інформацією відділу з питань цивільного захисту та оборонної роботи