UAEU2.JPG

Шановні мешканці Ватутінської міської територіальної громади та її гості!

Щиро вітаю з Днем Державного Прапора та 30-ю річницею Незалежності України!

Ці свята є одними з найбільш знакових свят в історії України. Адже ми віддаємо данину пам'яті героїчному минулому країни, шануємо непорушний зв'язок часів і спадкоємність поколінь, дбайливо зберігаємо культурні традиції свого народу. Саме в цьому полягає справжній патріотизм, любов до своєї Батьківщини, гордість за свою історію.

За відносно невеликий період становлення України, державний прапор став відомий у всьому світі. Його протягом століть берегли як зіницю ока, з ним відстоювали право на вільне та незалежне життя. Та доля знову розпорядилася так, що на плечі нашого покоління впало тяжке випробування – знову відстоювати віками омріяну незалежність, за яку вірні сини та дочки  віддають свої життя на сході країни. Виборюючи волю для прийдешніх поколінь, вони з прапором піднімаються на бій, з ним святкують здобуті перемоги, з ним відходять у вічність.

Мить, коли піднімається Прапор України та звучить Державний Гімн, - це момент піднесення, який сповнює серця гордістю за рідну країну. То ж нехай синьо-жовтий стяг і надалі вселяє в серця кожного українця гордість та спонукає на нові звершення заради своєї країни.

24 серпня 1991 року відбулося відновлення державної незалежності України, що увінчало тривалий шлях нашого народу до самостійності. Гаслом цьогорічного святкування є вислів: "Ти у мене єдина". І дійсно, для нас українців наша держава є єдиною, і ми повинні пишатися тим, що ми українці.

В цей день Україна нарешті здобула довгоочікувану незалежність і країна розпочала новий шлях до демократичних перетворень, було відроджено українську армію, проводяться реформи в різних сферах діяльності, з кожним днем кріпне патріотичний дух українського народу. І ми повинні пам’ятати, що наша сила в соборності, в здатності знаходити спільну мову і разом протистояти силам, які хочуть розсварити суспільство, посіяти недовіру, чвари та зрештою нас поневолити.

Проголошення незалежності стало логічним завершенням українського державотворення у ХХ столітті. І відзначаючи її 30-ту річницю ми говоримо про тисячолітню історію нашої державності. І безперечно слід вшановувати всі попередні етапи – Русь, Галицько – Волинське князівство, Велике князівство литовське, Українську козацьку державу, українські державні утворення початку ХХ століття. Від них сучасна Україна успадкувала традиції державності.

Наш народ завжди прагнули жити вільно, сповідувати свої традиції та звичаї, не прогинаючись під рабським ярмом. Тому історія нашого народу рясно насичена сторінками визвольної боротьби. Були тимчасові перемоги, але не діставало сил ці здобутки втримати. Століття бездержавності коштувало нашому народу неймовірної кількості жертв. Лише у ХХ столітті внаслідок Голодомору, Голокосту, державного терору, депортацій та воєн загинули мільйони українців. І переживши ці лихоліття ми маємо пам’ятати, що лише сильна власна держава є запорукою від повторення подібних трагедій.  

30 років незалежності продемонстрували світу, що Україна відбулась як суверенна держава, здатна сповідувати демократичні цінності та захищати свободу – як народу, так і решти Європи, стримуючи агресію на своїх  кордонах. Тому ми свято віримо, що наші бійці об’єднаних сил успішно проведуть всі військові операції і ворог, який тимчасово окупував частину Луганської, Донецької областей та Крим, буде витіснений з наших територій, і в країні запанує мир і злагода.  А пам'ять про  всіх загиблих у збройних конфліктах, та їх героїчний подвиг не померкне у віках, і буде передаватися з покоління в покоління.

Шановні земляки! Ще раз вітаю всіх зі святом. Зичу здоров’я, щастя, добра, достатку, миру, щедрої долі, сили і наснаги в усіх справах і нехай мрія про краще майбутнє окриляє нас на нові звершення в ім’я соборної незалежної демократичної процвітаючої України.

Зі святом вас! Слава Україні!

З повагою міський голова Олександр Заборовець