gerbuk.JPG

Одну з наймасштабніших світових екологічних катастроф - аварію на Чорнобильській атомній електростанції, знає і пам'ятає увесь світ. Найбільше від цієї біди постраждала Україна, адже аварія  сталась саме на землях Полісся, перетворивши мальовничий край на руду пустку.

До цього часу ця трагедія  є незагоєною раною для кожного українця. Адже біда прийшла не тільки в родини тих людей, які працювали на атомній електростанції, пожежників, що ліквідовували пожежу на зруйнованому реакторі,  тих, хто вимушений був покинути свої рідні домівки, бо їх земля перетворилась у «зону відчуження», а й в сім’ї  тих, хто здійснював роботи по ліквідації наслідків техногенної катастрофи, яких в народі називають рятівниками-ліквідаторами.

14 грудня указом Президента встановлено День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.  Саме в цей день у 1986 році було офіційно повідомлено про завершення будівництва і прийняття в експлуатацію комплексу захисних споруд над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції. Цим було завершено перший етап ліквідації наслідків аварії та перша перемога над атомом, який вирвався з-під контролю людини. Наслідки техногенної аварії були б ще жахливішими, якби не мужність і жертовність пожежних, військових, будівельників, енергетиків, лікарів та людей інших професій, які вже у перші дні страшного лиха прибули на Чорнобильську АЕС і вступили у бій з невидимим ворогом – радіацією. І вони стояли  до останнього, усвідомлюючи ступінь небезпеки і всю відповідальність, адже від кожного з них залежало майбутнє їх дітей, онуків, нащадків і України.

 На жаль, багатьох із них, вже немає серед живих.  Велика кількість учасників ліквідаційних робіт через передозування організму радіацією отримали інвалідність.

Шановні учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Низький вам уклін  від усієї нашої громади за те, що не шкодуючи свого здоров’я і життя, ви працювали в зоні радіаційного лиха аби якомога швидше ліквідувати наслідки катастрофи. За те, що зупинили розбурхану стихію некерованої ядерної реакції і зробили вагомий внесок у справу подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

Щиро бажаю вам та вашим родинам міцного здоров’я, життєвої енергії, сімейного затишку, щастя, мирного неба, добра та злагоди. І нехай сонце зігріває вас своїм теплом ще багато-багато років, а поруч завжди буде людська подяка за добрі справи!

З повагою міський голова Олександр Заборовець