UAEU2.JPG

Шановні мешканці громади!

Протягом двадцятого століття українська нація пережила чимало трагічних сторінок, зокрема три страшних голодомори: 1921-1923, 1932-1933, 1946-1947 років, які стали знаряддям для знищення українців за національною ознакою.

В четверту суботу листопада, разом із українцями всього світу, ми вшануємо пам'ять померлих під час голодомору 1932-1933 років – одного з найжахливіших злочинів в усій світовій історії, який за своїм вражаючими масштабами може порівнятися тільки із втратами під час Другої світової війни.

Голод котився Україною, забираючи 17 людей щохвилини, тисячу щогодини, 25 тисяч щодоби. За найбільш обережними підрахунками спеціалістів, було знищено від 3,9 млн до 9 млн. українців.

Українське село перетворилося на смертельну пустку, де люди пухли від голоду. Історичні документи дають усі підстави стверджувати, що Голодомор 1932-1933 років був геноцидом – спланованим фізичним винищенням українського селянства як соціальної, культурної та економічної основи української нації. Голод став зброєю масового знищення, який на довгі десятиліття порушив природний розвиток українців як спільноти, призвів до морально-психологічних змін у свідомості нації.

З кожним днем події тих страшних років віддаляються від нас, але при цьому не втрачають свого скорботного і трагічного значення. На жаль, ми не можемо згадати всіх поіменно, бо гинули цілі родини, вимирали села. Але забувати події тих років ми не маємо права. Тож схилімо голови в жалобі за українцями, які померли голодною смертю, і у спільній молитві згадаймо всіх, кого забрав голодомор, запалімо свічу пам’яті у власних оселях. Нехай Господь прийме їх загублені душі до Царства Божого, а нас укріпить у вірі, надії, любові.

Бажаю, щоб на столі в кожній оселі завжди був хліб і до хліба, щоб лунав дитячий сміх, були мир і злагода, щоб дитинство маленьких українців було щасливим і ситим, щоб кожна українська родина мала достаток, а держава була могутньою та процвітаючою.

Запалімо у цей скорботний день о 16.00 на підвіконнях свічку, в пам'ять про убієнних голодом.

Збережемо пам'ять. Збережемо правду.

З повагою Ватутінський міський голова Олександр Заборовець