gerbuk.JPG

Осінь – найяскравіша пора року, коли поціновувачі тихої охоти можуть вдосталь насолодитись улюбленим захопленням – збиранням грибів. Але не всі до цієї справи підходять з належною серйозністю та відповідальністю, адже в останній час гриби мутують і потрібно мати добру підготовку, щоб збирання грибів не призвело до негативних наслідків.

Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті.

За інформацією виконуючого обв’язки начальника Звенигородського  районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області Володимира Шіпко в області ускладнилась ситуація щодо отруєнь населення дикорослими грибами.  З початку року вже зареєстровано 22 випадки таких отруєнь, внаслідок яких потерпіли 39 осіб, у т.ч. 5 дітей: у м.Звенигородка та Умань, Городищенському, Уманському, Звенигородському та Корсунь-Шевченківському районах.

Особливе занепокоєння викликають факти виникнення випадків отруєння дикорослими грибами, придбаними на ринках області. З метою недопущення ускладнення санітарно-епідемічної ситуації в місті, пов’язаної з отруєннями дикорослими грибами, рекомендуємо заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, яка вирішила потішити себе грибами.

- Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.

- Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

Не збирайте гриби:

  • якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
  • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
  • невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;
  • з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
  • ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
  • "шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

- Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.

- Не куштуйте сирі гриби на смак.

- Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

- Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

- При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

- Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.

- Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.

- Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.

- Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

Перша допомога при отруєнні грибами.

  1. Викличте "Швидку медичну допомогу".
  2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
  3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
  4. З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Запам'ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.